Onze selectiecriteria
Hier stellen we alle CPL filters die we getest hebben in detail voor. We hebben gedetailleerde achtergrondinformatie samengesteld en een samenvatting van beoordelingen van klanten op het web toegevoegd. We willen je aankoopbeslissing graag gemakkelijker maken en je helpen het beste CPL filter voor je te vinden. Je vindt in onze gids ook antwoorden op veel gestelde vragen. Als ze beschikbaar zijn, bieden we ook interessante testvideo’s aan. Verder vind je op deze pagina ook enkele belangrijke gegevens waar je beslist aandacht aan moet besteden als je een CPL filter wilt kopen.
Inhoud
- 1 Belangrijk om te weten
- 2 Beste CPL filter: Onze selectie
- 3 Shopgids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je een CPL filter
- 3.1 Wat is een CPL filter?
- 3.2 Wat zijn de voordelen van een circulair polariserend filter?
- 3.3 Hoe werkt een circulair polariserend filter?
- 3.4 Wanneer gebruik je een circulair polarisatiefilter?
- 3.5 Wat is het verschil tussen een circulair en een lineair polariserend filter?
- 3.6 Wat zijn de voor- en nadelen van een CPL filter?
- 3.7 Voor wie en welke camera’s zijn CPL filters geschikt?
- 3.8 Welke maat heb ik nodig?
- 3.9 Waar zijn goedkope CPL filters goed voor?
- 3.10 Hoe gebruik ik een circulair polarisatiefilter?
- 3.11 Wat is de beste manier om foto’s te maken met een circulair polarisatiefilter?
- 3.12 Wat zijn de beperkingen van CPL filters?
- 4 Besluit: Welke soorten circulair polariserende filters zijn er en welke is geschikt voor jou?
- 5 Koopcriteria: Je kunt deze criteria gebruiken om CPL filters te vergelijken en te evalueren
- 6 Wetenswaardigheden over circulaire polarisatiefilters
- 7 Verder lezen: Bronnen en interessante links
Belangrijk om te weten
- Een circulair polarisatiefilter (CPL) is geschikt om ongewenste weerkaatsingen van gladde oppervlakken te verwijderen.
- Neutrale dichtheidsfilters zijn er in verschillende sterktes.
- CPL filters worden vaak gebruikt bij landschapsfotografie, maar ze kunnen ook helpen bij portretten.
- Als je een circulair polariserend filter gebruikt, zorg dan dat het van goede kwaliteit is, zodat je goede foto’s krijgt.
Beste CPL filter: Onze selectie
Shopgids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je een CPL filter
koopt
Wat is een CPL filter?
Met een CPL filter kun je weerkaatsingen wegfilteren die veroorzaakt worden door licht dat weerkaatst op gladde oppervlakken, zoals winkelruiten of auto’s.
Wat zijn de voordelen van een circulair polariserend filter?
Gekleurde gebieden, zoals de blauwe lucht of de zee, worden ook kleurrijker weergegeven en het beeld lijkt warmer. De foto’s zullen ook van hogere kwaliteit zijn, scherper en natuurlijker. Zo kun je beter weergeven hoe je het foto-onderwerp met het blote oog waarneemt.
Hoe werkt een circulair polariserend filter?
Reflecterende oppervlakken, zoals water of glas, hebben de hoogste polarisatie. Het effect van het circulair polariserend filter werkt echter niet op onbehandelde metalen oppervlakken.
Wanneer gebruik je een circulair polarisatiefilter?
Als je onderwerp ook in een hoek van 90° staat ten opzichte van de zon, kun je het blauw van de lucht intenser maken. Heb je ooit geprobeerd vissen door het wateroppervlak te fotograferen? Meestal zie je alleen de lucht weerspiegeld in het water.
Maar als je een CPL filter gebruikt, kun je de weerkaatsing uit je foto’s verwijderen en ook een onderwaterwereld fotograferen.
De beelden worden door twee verschillende projectoren uitgezonden en de 3D bril bestaat ook uit twee polarisatiefilters, die elk alleen het juiste gepolariseerde licht doorlaten om te bekijken.
Bij portretopnamen kan een circulair polariserend filter je ook helpen.
Als je model een bril draagt, kun je het filter gebruiken om de weerkaatsingen in de bril te verwijderen en scherp te stellen op de ogen van het model.
Wat is het verschil tussen een circulair en een lineair polariserend filter?
Met CPL filters werkt het polariserende effect alleen in de bedoelde richting, met lineair polariserende filters kun je door beide kanten kijken.
Circulair polariserend filter | Lineair polariserend filter |
---|---|
Geschikt voor spiegelreflexcamera’s | Niet geschikt voor spiegelreflexcamera’s |
Polariserend effect alleen in de bedoelde passeerrichting | Werkt in beide passeerrichtingen |
Ruime keuze | Beperkte keuze |
Duurder dan lineair polariserende filters | Onbetaalbaar |
Omdat tegenwoordig vooral circulair polariserende filters worden gebruikt, vind je er een ruime keuze aan producten voor. Lineaire polarisatoren zijn minder algemeen, maar goedkoper dan CPL filters.
Wat zijn de voor- en nadelen van een CPL filter?
Voor wie en welke camera’s zijn CPL filters geschikt?
Welke maat heb ik nodig?
Waar zijn goedkope CPL filters goed voor?
Hoe gebruik ik een circulair polarisatiefilter?
Wat is de beste manier om foto’s te maken met een circulair polarisatiefilter?
Over het algemeen wordt het beste effect bereikt als de lichtbron onder een hoek van 90° op het onderwerp valt. Natuurlijk zijn er altijd uitzonderingen, maar als vuistregel kun je dit in gedachten houden voor het begin.
In het algemeen moet je voor elke opname het filter instellen om de stemming die je wilt uitbeelden naar voren te brengen. Als je het filter op maximale intensiteit zet, krijg je intense kleuren. Maar past dat wel bij de stemming die je wilt vastleggen? Of passen zachtere tinten er beter bij? Ga dan voor een lichtere intensiteit van je CPL filter.
Wat zijn de beperkingen van CPL filters?
Besluit: Welke soorten circulair polariserende filters zijn er en welke is geschikt voor jou?
In het volgende willen we je de verschillende soorten CPL filters laten zien. Dit moet je helpen om te beslissen welk type het beste voor je is. In principe wordt er onderscheid gemaakt tussen de volgende soorten:
- Insteekfilter
- Inschroeffilter
- Slankfilter
In het volgende laten we je kennismaken met de respectieve soorten en tonen je de sterke en zwakke punten van de afzonderlijke filtertypes.
Wat zijn de voor- en nadelen van een insteekfilter?
CPL insteekfilters worden in de praktijk niet vaak gebruikt, maar ze kunnen sneller verwisseld worden dan schroeffilters en kunnen ook in hoogte versteld worden. Het probleem met insteekfilters is dat er licht van buiten naar binnen kan komen. Verder is er niet een bijzonder groot aanbod van CPL plug-in filters, omdat ze, zoals gezegd, in de praktijk niet vaak gebruikt worden. [/procon]
Wat zijn de voor- en nadelen van een inschroefbaar filter?
Als je het CPL opschroeffilter op je objectief schroeft, kun je het meteen daarna gebruiken. Omdat het filter direct voor de lens zit, is het moeilijk of onmogelijk voor licht van buitenaf om binnen te komen. Bovendien is het iets gemakkelijker om een schroeffilter te draaien. Het duurt echter iets langer om het filter te vervangen en het kan gebeuren dat het filter vast komt te zitten als je het te vast hebt aangedraaid.
Wat zijn de voordelen en nadelen van een slank filter ten opzichte van een filter met een gewone bevestiging?
Als het beeldfilter in het beeld komt omdat het te dik is, kan er schaduwvorming (vignettering) ontstaan aan de randen. Dit kun je voorkomen met slanke polariserende filters, omdat ze een bijzonder dun frame hebben. Dit verbetert automatisch de kwaliteit van je foto’s. Ze wegen ook minder en zijn gemakkelijker te dragen.
CPL slanke filters zijn echter moeilijker vast te pakken dan die met dikkere monturen. Evenzo kan de lensdop er meestal niet meer op. Het instellen van de intensiteit is ook omslachtiger bij gebruik met meerdere filters.
Koopcriteria: Je kunt deze criteria gebruiken om CPL filters te vergelijken en te evalueren
In het volgende willen we je laten zien welke factoren je kunt gebruiken om circulair polarisatie filters te vergelijken en te evalueren. Zo kun je gemakkelijker beslissen welk filter voor jou geschikt is of niet en welk aan je kwaliteitseisen voldoet. Samengevat zijn dit de volgende criteria:
- Filterdiameter en materiaal van het frame
- Hoogte van het filter
- Krasvastheid en waterafstotendheid
- Optische kwaliteit en coating
- Gewicht
- Filterbox_COPY
- Budget en eisen
- F-stops
In de volgende paragrafen kun je vinden wat de afzonderlijke koopcriteria zijn en hoe je ze kunt indelen.
Filter diameter en vattingmateriaal
Voordat je een CPL polarisatiefilter koopt, moet je de diameter van je lens kennen, want het filter moet op je lens passen. Het filter moet precies even groot zijn als je objectief om te passen. Ook CPL filters zijn er in verschillende vattingmaterialen. Er zijn messing en aluminium montages. Beide hebben hun voordelen. Terwijl die van messing bijzonder duurzaam zijn, zullen die van aluminium eerder vignettering voorkomen.
Hoogte van het filter
De hoogte van het filter is ook een belangrijke factor om te overwegen. Als het filter te hoog staat, kan het gebeuren dat het filter van de camera in beeld komt. Dit kan ongewenste vignettering veroorzaken. Dunnere filters zijn echter moeilijker vast te pakken. In principe moet je echter de voorkeur geven aan filters met een dunnere vatting, want je foto’s zijn dan van betere kwaliteit.
Krasvastheid en waterafstotendheid
Je filter zal veel meegenomen en rondgedragen worden, in allerlei omstandigheden. Daarom moet je filter een coating hebben die krassen voorkomt en water afstoot. Zo blijft de kwaliteit van je filter behouden en wordt hij duurzamer. Meervoudige coatings zijn vaak iets duurder, maar het is de moeite waard omdat ze duurzamer zijn en je geen nieuw filter hoeft te kopen na veelvuldig gebruik.
Optische kwaliteit en coating
Het CPL filter moet gemaakt zijn van glas van hoge kwaliteit en een goede coating hebben. Goed glas kost iets meer. Als er echter slecht glas gebruikt wordt, kan het lijken alsof je door een vuile bril kijkt. Zorg er dus voor dat goed glas gebruikt wordt voor het filter. De coating is ook een belangrijk aspect. Je kunt dit vergelijken met de anti-reflecterende coating op brillen. Dit voorkomt hinderlijke reflecties en verbetert de kwaliteit van je foto’s. Het resultaat zijn heldere en contrastrijke foto’s. Wist je dat al in de 19e eeuw erkend werd hoe hinderlijke glanzende reflecties onderdrukt konden worden? Ook toen al wist men dat polariserende media dit effect konden onderdrukken. Maar bij gebrek aan alternatieven werden Nicolische prisma’s of toermalijnkristallen gebruikt. In 1851 ontdekte de arts William Bird Herapath het sterk polariserende effect van kunstmatig geproduceerde kristallen. Maar omdat ze te klein waren, werden ze nooit in de praktijk gebruikt. In 1926 slaagde A. Zimmern er dan in om vlakke kristalplaten te maken. Maar pas in 1935 slaagde Ferdinand Bernauer er eindelijk in kristalplaten te maken die voor fotografische doeleinden gebruikt konden worden.
Gewicht
Het gewicht van je filter hangt af van het gebruikte materiaal. Polariserende filters van aluminium zijn lichter dan die van messing. Slanke filters zijn ook lichter dan filters met een dikker frame. Dus als je toch al veel foto-uitrusting hebt, kun je beter een lichter filter nemen als je bijvoorbeeld langere wandeltochten wilt maken. Maar je moet zelf beslissen.
Filter box
Sommige CPL filters worden geleverd met een filter box. Dit is een opbergdoosje waarin je het filter kunt opbergen als je het niet gebruikt. De doos beschermt het filter tegen krassen, vuil en het binnendringen van water. Je kunt zo’n doos ook apart kopen. Wil je deze stap echter vermijden, dan kies je een circulair polariserend filter dat direct met een filterbox wordt geleverd.
Budget en eisen
In principe moet je een filter kiezen dat bij je budget past en tegelijk aan je eisen voldoet. Als je veel geld hebt geïnvesteerd in goede objectieven, moet je niet besparen op een filter, want de investering in het dure objectief zal zich niet hebben terugbetaald en je foto’s zullen dat laten zien. Als beginner hoef je echter niet de duurste circulair polarisator te kopen. Professionele fotografen moeten echter beslist voor de duurdere aanbiedingen gaan, want die zijn beter gemaakt. Zorg er echter voor dat het filter van een bepaalde kwaliteit is, zodat je niet meteen een nieuw hoeft te kopen.
Wetenswaardigheden over circulaire polarisatiefilters
Hoe maak je een circulair polarisatiefilter schoon?
De beste manier om je CPL filter schoon te maken is door de volgende stappen te volgen. Zo blijft de kwaliteit van je filter behouden en voorkom je krassen:
- Verwijder stof met een kleine blaasbalg of iets dergelijks.
- Maak het circulair polariserend filter schoon met een microvezeldoekje.
- Voor echt hardnekkig vuil kun je een zogenaamd lenzenreinigingsmiddel of gedestilleerd water gebruiken om te reinigen. Het is belangrijk dat je bij het schoonmaken van je filter geen andere chemicaliën gebruikt, want dat kan de coating beschadigen.
Hoe kun je een CPL filter combineren met andere camera filters?
Je kunt het CPL filter combineren met andere filters, zoals een kleurenfilter of ND filter. Zorg er wel voor dat je het polarisatiefilter nog kunt draaien, want je moet het telkens als je een foto maakt opnieuw afstellen. Pas ook op dat je niet te veel filters combineert en vermijd een stapeling van filters op je objectief. Elk filter dat je op je lens zet absorbeert licht en kan je beeld beïnvloeden. Overweeg daarom altijd of je het filter nodig hebt voor je het gebruikt.
Is het mogelijk om het polarisatiefilter effect in de nabewerking van de foto’s te maken?
Het polarisatiefilter effect is een van de weinige filters, samen met het ND filter en het infrarood filter, die je niet kunt maken door nabewerking met beeldbewerkingsprogramma’s als Photoshop. Dit komt eenvoudig omdat het CPL filter een fysisch effect is dat eenvoudigweg niet kan worden nagebootst. Reflecties kunnen ook alleen door ingewikkelde en tijdrovende bewerking verwijderd worden, en dan meestal nog niet helemaal. Daarom is het zinvol om direct met een CPL filter te fotograferen.
Verder lezen: Bronnen en interessante links
https://www.spuelbeck.net/filter-wirrwarr/ https://www.digitaltrends.com/photography/cpl-filters-what-howto/ Fotocredits: ShareGrid / unsplash.com