a) Onze redacteuren zijn onafhankelijk van de fabrikanten van de aanbevolen producten. We publiceren wel links naar verschillende webshops waar we mee samenwerken.Lees meer. b) Wij gebruiken cookies om het bezoekersgedrag op deze website te analyseren. Door verder te surfen op deze site geef je toestemming voor het gebruik ervan. Privacybeleid.
Home » Gadgets » Beste Barcodescanners: Winkelgids en Aanbevelingen (06/22)
Beste Barcodescanners: Winkelgids en Aanbevelingen (11/22)
Laatst bijgewerkt: 21-09-2021
Onze selectiecriteria
23Onderzochte producten
28Bestede uren
19Beoordeelde onderzoeken
69Verzamelde opmerkingen
Hier stellen we alle barcode scanners die we getest hebben in detail voor. We hebben gedetailleerde achtergrondinformatie samengesteld en een samenvatting van beoordelingen van klanten op het web toegevoegd. We willen je aankoopbeslissing graag vergemakkelijken en je helpen de beste barcodescanner voor je te vinden. Je vindt in onze gids ook antwoorden op veel gestelde vragen.
Als ze beschikbaar zijn, bieden we ook interessante testvideo’s aan. Verder vind je op deze pagina ook enkele belangrijke gegevens waar je beslist aandacht aan moet besteden als je een barcode scanner wilt kopen.
barcodescanners kun je barcodes of streepjescodes vastleggen. Deze streepjescodes worden door een machine met behulp van een optische lezer gescand en kunnen dan elektronisch verwerkt worden.
Er
wordt
een
fundamenteel onderscheid gemaakt tussen LED /CCD scanners en laserscanners
.
Beide soorten zijn er in talrijke uitvoeringen.
LED scanners zijn gemakkelijk in het gebruik, maar de leesafstand is betrekkelijk klein. Laserscanners daarentegen kunnen effectief streepjescodes vastleggen ondanks beweging en een langere leesafstand is mogelijk.
Shopgids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je een barcodescanner koopt
Waar worden barcodescanners gebruikt?
Wanneer een streepjescode door een machine gelezen en verwerkt moet worden, moet hij door een scanner gelezen worden. Dit is bijvoorbeeld het geval in de logistiek, de gezondheidszorg, kassasystemen en post- en pakketdiensten. In de logistiek vindt het scannen van goederen plaats bij de goederenontvangst, bij de goederenuitgifte, bij de voorraadopname, bij de toewijzing van opslagplaatsen, bij de gegevensverzameling van magazijnvoorraden en bij de identificatie van goederen.
Wist je dat streepjescodes oorspronkelijk gebruikt werden voor treinwagons? Barcodes werden eigenlijk gemaakt om spoorwegwagons te identificeren. Zo konden de spoorwegmaatschappijen de afzonderlijke wagons herkennen en zo mogelijke botsingen voorkomen en vermijden.
De gezondheidssector, meer bepaald de farmaceutische sector, is al zo gewend aan het gebruik van streepjescodes dat hij zelfs zijn eigen gestandaardiseerde specificatie gebruikt. Deze speciale code heet een PZN.
Barcodescanners staan bij alle kassa’s, bijvoorbeeld in supermarkten, apotheken, meubelwinkels, krantenwinkels en benzinestations. Lezers worden bij bijna alle transacties gebruikt voor registratie of identificatie bij post- en pakketdiensten.
De mobiele toestellen worden gebruikt als de te scannen goederen ter plaatse gescand moeten worden. Dit is bijvoorbeeld het geval wanneer een medewerker in een magazijn wil scannen aan het andere eind van het terrein, maar de computer staat op een andere plaats.
Na de overdracht van scannergegevens worden de gegevens in de regel doorgestuurd naar hostsystemen voor automatische verdere verwerking. Bedrade toestellen worden vaak gebruikt op zogenaamde I-points, zoals kassaterminals.
Hoe vindt de gegevensoverdracht plaats?
Als de gegevens door een scanner gedecodeerd zijn, kunnen ze via de verschillende interfaces naar het systeem op hoger niveau worden overgebracht. De gegevensoverdracht kan gebeuren met een kabel of via een radioverbinding.
link gekopieerd
Barcodescanners worden overal gebruikt waar producten van eigenaar verwisselen. Hier, bijvoorbeeld, in een apotheek. (Beeldbron: 123rf.com / kadmy)
De gedecodeerde gegevens kunnen dan via verschillende interfaces aan het systeem op hoger niveau doorgegeven worden. Vaak wordt de USB poort gebruikt en met een Y-kabel via de toetsenbord-aansluitingslijn van de computer doorgelust. Dit gebeurt meestal met behulp van een tussenstop. Dit heeft het voordeel dat geen software aanpassingen nodig zijn, want de computer herkent niet of de gegevensinvoer handmatig of ingelezen is. Er hoeft alleen rekening gehouden te worden met de toetsenbordindeling en het gebruikte besturingssysteem.
Tegenwoordig worden barcode scanners meestal snel en gemakkelijk aangesloten via de plug-and-play USB interface. De gegevens worden dan overgebracht met behulp van een speciale kabel. Draadloze radioscanners zijn beschikbaar voor volledige bewegingsvrijheid.
De transmissie vindt plaats via een andere externe interface van de computer. In sommige gevallen zijn de lezers een geïntegreerd onderdeel van een apparaat voor het verzamelen van gegevens, dat de gegevens doorgeeft in een draadloos netwerk (WLAN), bijvoorbeeld. Bluetooth wordt ook vaak gebruikt als verdere draadloze gegevensoverdracht.
Wat is een radioscanner?
Radio scanners zijn een draadloze variant van gegevensoverdracht, die mogelijk is met radio en Bluetooth. Hier wordt de ontvanger met een kabel verbonden met de PC of het kasregister. De barcode gegevens worden van de radioscanner naar een ontvangststation gezonden. Dit geeft de informatie door aan de PC of de kassa. Deze scanners worden aangesloten via een USB of Y-toetsenbord kabel.
Radio scanners hebben verschillende reikwijdten, afhankelijk van het model. Deze variëren van ongeveer 10 m in de instapklasse en tot 50 m in de industriële versies.
Besluit: Welke soorten barcode scanners zijn er en welke is geschikt voor jou?
De streepjescode wordt ook wel streepjescode of barcode genoemd. Een streepjescode is een opto-elektronisch leesbaar lettertype dat bestaat uit verschillende brede, evenwijdige streepjes en tussenruimten. Deze staven worden machinaal gelezen met behulp van een optische lezer en kunnen dan elektronisch verwerkt worden. Er kan onderscheid gemaakt worden tussen vier verschillende soorten barcodescanners:
Leespen
LED scanner/ CCD
scanner
Laserscanner
Camerascanner
Elk van de bovengenoemde barcodescanners is bijzonder geschikt voor bepaalde werkterreinen, wat bepaalde voordelen en nadelen met zich meebrengt. Afhankelijk van waar je de barcodescanner voor wilt gebruiken en wat je precies wilt scannen, zijn sommige barcodescanners beter geschikt dan andere. In het volgende worden de verschillende soorten meer gedetailleerd voorgesteld, met hun voor- en nadelen. Zo kun je nagaan welke scanner het meest geschikt is voor je project.
ChipTechnikmagazin
Er zijn veel goede en ook gratis apps voor je mobiele telefoon, tablet, computer en dergelijke, waarmee je allerlei soorten streepjescodes kunt lezen en ook maken. Er zijn enkele apps waarmee je snel de actuele prijzen van bepaalde producten kunt controleren door snel de streepjescode te scannen. Of je kunt de ingrediënten van verzorgingsproducten controleren door de code te scannen met de juiste app. (Bron: praxistipps.chip.de)
Hoe werkt een leespen en wat zijn de voor- en nadelen ervan?
Het bijzondere voordeel van een leespen is dat de aanschaf ervan heel weinig kost. Dus als je niet veel geld in een scanner wilt investeren, is deze bijzonder geschikt.
De leespen wordt met de hand over de streepjescode bewogen. Een lichtgevoelige sensor en een lichtbron bevinden zich in de optische punt ervan.
Voordelen
Lage beginkosten
Relatief grote robuustheid
Zeer kleine eenheid
Nadelen
Lage toleranties in leessnelheid en leeshoek
Relatief ongemakkelijk, traag lezen
Oefening vereist
Ze zorgen ervoor dat het licht van de lichtgevende diode gereflecteerd wordt door de streepjes en de openingen in de streepjescode. Een decoder ontvangt de licht/donker signalen en ontcijfert zo de code. Je moet echter een vaste hand hebben om het signaal foutloos te decoderen. Als je de code te snel aanslaat of te hard drukt, kunnen er fouten optreden.
Hoe werkt een LED scanner en wat zijn de voor- en nadelen?
Als je met een druk op de knop zonder veel moeite de hele streepjescode wilt vastleggen, is de LED scanner de perfecte keuze. Hij is gemakkelijk in het gebruik, maar de leesafstand is betrekkelijk klein. Met de LED scanner, die ook vaak een CCD scanner genoemd wordt, wordt de streepjescode verlicht door een lichtgevende diode (LED). De sensor heeft een balk van lichtgevoelige cellen waarop de streepjescode weerkaatst, afhankelijk van de helderheid of de duisternis.
Voordelen
Gemakkelijk in gebruik
Snelle detectie van de streepjescode
Meervoudige decodering van de code in één leesproces verhoogt de leesbetrouwbaarheid
Geen bewegende mechanische onderdelen
Relatief hoge resolutie
Nadelen
Leesafstand is betrekkelijk kort
Detectie van nieuwe, tweedimensionale streepjescodes is niet mogelijk
Een decoder ontcijfert de streepjes en de openingen in de streepjescode. Dit maakt het mogelijk de informatie die het bevat te decoderen.
Opgemerkt moet worden dat de afstand tussen de streepjescode en de scanner beperkt is, variërend van enkele centimeters tot ongeveer een halve meter, afhankelijk van de sterkte van de LED, de optiek, de grootte van de streepjescode en het omgevingslicht. Met deze barcodelezer is het mogelijk de hele breedte van de code in een keer op te nemen. LED scanners behoren naast laserscanners tot de meest populaire barcodelezers. Ze zijn bijzonder overtuigend door hun gebruiksgemak en scankwaliteit.
Hoe scant een laserscanner en wat zijn de voordelen en nadelen?
Met laserscanners kunnen streepjescodes ondanks beweging effectief worden vastgelegd. Bovendien is een grote leesafstand mogelijk. Bij een laserscanner worden een of meer laserstralen op de code gericht en met hoge snelheid over de streepjescode geleid via een oscillerende spiegel, een spiegelwiel of andere optische systemen. De sterkte van het reflecterende licht hangt af van hoe licht of donker de streepjes op de streepjescode zijn.
Dit licht wordt gedetecteerd door de optiek en omgezet in elektrische signalen door de fotodiode en geëvalueerd.
Voordelen
Hoge leesafstand mogelijk
Lezen ook mogelijk bij moeilijke lichtomstandigheden
Gemakkelijk te gebruiken, zelfs voor leken
Hoge leessnelheid
Nadelen
Vastleggen van nieuwe, tweedimensionale streepjescodes niet mogelijk
Grotere storingsgevoeligheid door mechanisch bewegende onderdelen
Met laserscanners kan een streepjescode effectief vastgelegd worden, zelfs als de scanner of de streepjescode bewogen wordt. Dit leidt tot een uitstekende scanproductiviteit. Dit geeft een grote bewegingsvrijheid. Bovendien zijn met laserscanners grotere leesafstanden mogelijk.
Voor een toepassing op grotere leesafstand is er een ruime keuze aan pistool-laserscanners. Vaak zijn ingebouwde scanners ook uitgerust met laserscanners. Laserscanners zijn ook in staat barcodes te lezen onder reflecterende folie of onder glas. https://youtu.be/rZO0vKhQ1tk
Hoe werkt een camerascanner en wat zijn de voordelen en nadelen?
Imagers kunnen zowel tweedimensionale als eendimensionale streepjescodes vastleggen. Daardoor kun je nog meer informatie vastleggen op een klein oppervlak. Camerascanners zijn de nieuwste generatie barcodelezers en worden vaak imagers genoemd. De streepjescode wordt vastgelegd met een camera, verwerkt door digitale beeldverwerking en digitaal vastgelegd. In principe werken moderne camera scanners ongeveer hetzelfde als LED scanners, maar ze hebben vele lijnen van sensoren in plaats van slechts één.
Dit maakt het mogelijk de informatie op een tweedimensionaal oppervlak te rangschikken en in één stap vast te leggen.
Voordelen
Omnidirectionele detectie van de code
Robuust en ruimtebesparend
Decoderen van codes met zeer hoge informatiedichtheid
Nadelen
Relatief dure technologie
Relatief lage 1D resolutie
Imagers kunnen ook gebruikt worden voor het vastleggen van documenten of ID-kaarten, dankzij de geïntegreerde camera, die de functionaliteit uitbreidt. Behalve 1D barcodes kunnen imagers ook 2D barcodes vastleggen met behulp van digitale beeldverwerking.
2D codes geven een betrekkelijk grote hoeveelheid informatie op een klein oppervlak weer, en daarom kunnen kleinere bestanden op deze manier overgebracht worden. Bovendien kunnen ze barcodes omnidirectioneel vastleggen, wat betekent dat producten niet meer precies uitgelijnd zijn voor het scannen. Daarom zijn ze veelzijdig. De technologie is echter verhoudingsgewijs duur.
Koopcriteria: Je kunt deze factoren gebruiken om barcode scanners te vergelijken en te evalueren
In het volgende willen we je laten zien welke factoren je kunt gebruiken om barcode scanners te vergelijken en te evalueren. Zo kun je gemakkelijker beslissen of een product geschikt voor je is of niet. Samengevat zijn dat:
Ontwerp
Scannertype
Extra’s en functies van barcodescanners
Buffergeheugen
Processor
Scannen
Aansluiting / kabellengte
Stroomverbruik
Gebruiksaanwijzing
In de volgende paragrafen lees je over de verschillende aankoopcriteria en hoe je ze kunt indelen.
Ontwerp
Bij de aankoop van een barcodescanner speelt het ontwerp een grote rol. Dit omvat vooral de kleur, het materiaal van de behuizing en het gewicht. De meeste lezers zijn er in zwart of grijs. Sommige hebben gele of witte accenten, waardoor ze er opgewekter uitzien. Er zijn grotere verschillen als het gaat om de keuze van het materiaal van de behuizing.
De meeste scanners zijn gemaakt van ABS, dat is acrylonitril-butadieen-styreen copolymeer. Dit klinkt erg ingewikkeld, maar het is niet meer dan een plastic omhulsel. Behalve van ABS zijn sommige toestellen ook gemaakt van PVC of GRP, beide ook kunststoffen. Het voordeel van PVC is dat het een laag gewicht heeft en gemakkelijk te bewerken is. GRP daarentegen heeft een hoge slagvastheid en een uitstekende weerstand tegen corrosie. Bij de keuze van een scanner moet je rekening houden met het gewicht van het apparaat.
Zoals zojuist gezegd, heeft het type woning hier invloed. Barcode lezers van ABS en PVC zijn lichter dan die van GRP. Dus als je de scanner lange tijd gaat gebruiken, beroepsmatig of privé, moet je het gewicht in de gaten houden, anders wordt hij na verloop van tijd vermoeiend.
Scannertype
Zoals we al gezegd hebben, zijn er verschillende soorten streepjescodes. Aan de ene kant zijn er de klassieke streepjescodes, die eendimensionaal zijn. De QR code, daarentegen, is tweedimensionaal en vertoont weinig gelijkenis met de klassieke streepjescodes.
Barcode scanners kunnen meestal alleen 1D codes lezen, want de 2D code bestaat uit vele kleine zwarte vierkantjes in een vierkant of rechthoekig gebied. Deze codes kunnen niet meer met een gewone barcodescanner gelezen worden, maarvereisen speciale scanners; de informatie kan niet van een enkele regel gelezen worden, maar de code moet in zijn geheel opgevangen worden. De term “imager” wordt in de industrie ook vaak gebruikt om een 2D toestel aan te duiden. Ze hebben een camera en een decoder.
Daarom kunnen alle barcode scanners die we je hier tonen alleen 1D codes lezen. De mogelijkheden om QR codes met een smartphone te scannen nemen voortdurend toe. Zo kunnen vliegtickets ook via QR code in smartphones getransporteerd worden (Image source: flickr.com / AP)
Extra’s en functies van barcodescanners
Als het gaat om de extra’s die je moet zoeken als je een barcodescanner koopt, spelen de signaaltoon en de vraag of het apparaat uitgeschakeld kan worden een grote rol. De pieptoon geeft aan dat een scan voltooid is. Dit kan je helpen effectief te werken.
Dit monotone geluid kan echter ook als hinderlijk ervaren worden als het lange tijd gebruikt wordt. Behalve de pieptoon is het ook belangrijk te weten of je de barcodelezer kunt uitschakelen. Dit is de enige manier om elektriciteit te besparen.
Bovendien zijn apparaten die uitgeschakeld kunnen worden meestal duurzamer. Maar alleen jij kunt beslissen of deze factoren een belangrijke rol spelen bij je aankoopbeslissing. Welke optie voor jou geschikt is, hangt af van je type.
Bufferopslagreservoir
De keuze van een bufferopslagreservoir is echter allesbehalve een kwestie van type. Hier moet je de feiten voor zich laten spreken. Barcode scanners zijn uitgerust met een geheugen als hij draadloos is. Het voordeel is dat zelfs zonder verbinding met een systeem of computer, tot een bepaald aantal scans gemaakt kunnen worden zonder iets te verliezen. De mobiele scanner kan gegevens opnemen en verzenden als een verbinding met een systeem tot stand komt.
Zo kan de codescanner korte tijd buiten de werkplek gebruikt worden of aan andere mensen uitgeleend worden. Zelfs als de software van de barcodescanner een update nodig heeft, kan het werk doorgaan dankzij het buffergeheugen. Op barcodescanners met een beeldscherm kun je direct zien hoe vol het interne geheugen is. De volgende geheugenvarianten zijn standaard: 256 kByte RAM (tot 2.600 codes) of 512 kByte RAM (tot 5.000 codes).
Draadloze barcode scanners hebben een geheugen. Dit biedt het voordeel dat je tot een bepaald aantal scans kunt werken, zelfs zonder verbinding met de terminal.
Processor
Behalve kennis van het buffergeheugen is ook kennis van de bijgeleverde processor een voordeel. Een processor is een programmeerbare rekeneenheid (meestal zeer sterk verkleind), d.w.z. een machine of een elektronische schakeling die andere machines of elektrische schakelingen bestuurt volgens gegeven commando’s en zo een proces aanstuurt, waarbij meestal gegevens verwerkt worden. De meeste van onze barcode scanners zijn 32 BIT processoren, wat betekent dat de processoren zo ontworpen zijn dat 32 bits tegelijk of tijdens één klokcyclus verwerkt kunnen worden.
Scannen
Bij het scannen moet je op de volgende dingen letten:
Scanafstand
Scans per seconde
Leesbreedte
Lichtbron
Zoals de naam al zegt, geeft de scanafstand de afstand aan waarop je nog scans van hoge kwaliteit kunt maken. Er zijn grote afwijkingen in de huidige lezers. Sommige lezen slechts tot een afstand van 30 mm, andere hebben een bereik tot 600 mm. Afhankelijk van waar je het apparaat voor wilt gebruiken, moet je dit zorgvuldig onderzoeken. Het aantal scans per seconde van de meeste laserscanners ligt rond de 100. Een uitzondering is een model van ALBASCA, dat 270 scans per seconde levert. De leesbreedte is de breedte die het te scannen voorwerp mag hebben, zodat het in zijn geheel kan worden vastgelegd. Dit toont een duidelijk verschil tussen CCD en laserscanners. Met de eerste wordt een heel vlak lijngedeelte van de streepjescode in één keer over de hele breedte vastgelegd. De breedte is dus 82 mm, terwijl laserscanners vaak maar 30 mm kunnen aflezen. De lichtbron bevindt zich in de optische punt van elk apparaat en weerkaatst de streepjes en de openingen van de streepjescode, afhankelijk van de helderheid of de duisternis. Hier presenteren we alleen scanners met LED rood licht.
USB
Als je op de massa afgaat, moet je een USB scanner kopen, want die zijn erg populair. Dit komt omdat de verbinding als robuust, betrouwbaar en uiterst veilig tegen sabotage beschouwd wordt. Als de barcodescanner Bluetooth gebruikt om verbinding te maken met het gegevensverzamelsysteem, kunnen er storingen en signaalstoringen optreden. Maar een hinderlijke kabel, die snel hinderlijk kan worden bij werken boven het hoofd, bijvoorbeeld, vervalt en de actieradius kan aanzienlijk worden vergroot. Als je echter je bereik met de USB barcodescanner wilt vergroten, heb je een navenant lange USB kabel nodig.
Aansluiting / kabellengte
De lengte van de kabel zou minder invloed moeten hebben op je aankoopbeslissing. Vooral met een Bluetooth barcodescanner is deze factor natuurlijk irrelevant. Als de barcodescanner een USB kabel gebruikt om op een POS systeem of computer aan te sluiten, moet je naar de lengte van de kabel kijken om te schatten hoe groot de werkingsradius van de codescanner zal zijn. De scanners die we je hier tonen hebben meestal een snoerlengte van ongeveer 2 meter. Je kunt later echter gemakkelijk een langere USB kabel kopen.
Stroomverbruik
Om niet alleen het milieu maar ook je portemonnee te beschermen, moet je altijd letten op het stroomverbruik van de apparaten die je wilt kopen. Voor barcode scanners is dat in de buurt van 110 m.A. bij gebruik. In stand-by stand is het maar 30-40 m.A. Het is daarom aan te raden te investeren in een lezer die een stand-by stand heeft.
Gebruiksaanwijzing
Om de scanner überhaupt te kunnen bedienen, is in de meeste gevallen een gebruiksaanwijzing nodig. Dus als je niet vertrouwd bent met het gebruik van deze apparaten, koop je best een lezer die met een handleiding geleverd wordt. Dit is echter meestal het geval met nieuwe toestellen, ongeacht welk toestel je koopt. Dit is ook het geval met de scanners die we hier aan je voorstellen.
Wetenswaardigheden over barcodescanners
Hoe lang bestaan barcodescanners al?
In 1949 deden Norman Joseph Woodland en Bernard Silver hun eerste experimenten met het lezen van streepjescodes en vroegen er patent op aan, dat drie jaar later aan hen verleend werd. De invoering van de streepjescode bracht op 26 juni 1974 een revolutie in de produktenindustrie teweeg en is nu te vinden op bijna alle verpakkingen van een grote verscheidenheid aan produkten. In 1973 werd in Amerika de Universele Productcode ingevoerd. Ongeveer een jaar later werd het eerste product, een tien-pack Juicy Fruit van de fabrikant Wrigley, gescand bij de kassa van een supermarkt.
Europa introduceerde zijn eigen streepjescode, het Europees Artikelnummer, drie jaar later. Wist je dat Wrigley’s kauwgom het eerste product met een UPC code was? In Ohio, bij een Marsh Supermakrt in 1974, werd voor het eerst een product met een streepjescode over de kassascanner gehaald. Het was een 10-pack Wrigley’s Juicy Fruit kauwgom en het was het eerste voedselproduct dat gescand werd.
De eerste streepjescodes leidden bij praktisch gebruik echter vaak tot verkeerde aflezingen van de streepjescodescanners, omdat er nog geen geschikte druktechniek voor de streepjescode gevonden was en de streepjescodes nog geen uniforme afmetingen hadden. Tegenwoordig zijn barcodes technisch zeer rijp en nauwkeurig gestandaardiseerd in barcodebreedte en barcodeafstand.
Wat zijn de verschillende streepjescodes?
De bekendste streepjescode in Europa is het European Article Number EAN 13. Het is een eendimensionale code. Deze code bestaat uit 13 cijfers, waarvan het laatste cijfer als controlegetal wordt gebruikt. Global Trade Item Number en EAN codes worden vooral gebruikt voor productidentificatie. Er zijn echter ook een aantal andere codes die voor verschillende doeleinden gebruikt kunnen worden. Ook al is er in Europa een uniforme EAN code, toch zijn er nog verschillende subtypes van streepjescodes. Deze werden ingevoerd om bepaalde produktgroepen van andere te scheiden.
Wat is een QR code en waarin verschilt hij van de streepjescode?
Een van de nieuwste vernieuwingen in de geschiedenis van de streepjescodes zijn bijvoorbeeld de QR codes. Een QR code is een tweedimensionale code die in 1994 door de Japanse firma Denso Wave ontwikkeld werd. Het bestaat uit een vierkante matrix van zwarte en witte vierkantjes die de gecodeerde gegevens in binair weergeven. Barcode scanners zijn klassieke streepjescodes en eendimensionaal. De QR code daarentegen is tweedimensionaal en vertoont weinig gelijkenis met de klassieke streepjescodes. Het bestaat uit vele kleine zwarte vierkantjes in een vierkant of rechthoekig gebied.
De informatie kan niet van een enkele regel afgelezen worden, maar de code moet in zijn geheel opgevangen worden. Deze codes kunnen niet meer met een gewone barcodescanner gelezen worden, maar vereisen speciale scanners. De term “imager” wordt in de industrie ook vaak gebruikt om een 2D toestel aan te duiden. Ze hebben een camera en een decoder.
Een QR code is een tweedimensionale code bestaande uit vele kleine zwarte vierkantjes. Deze codes kunnen niet door gewone barcode scanners gelezen worden.
In de volgende tabel worden de twee primaire codeertechnieken nader bekeken. Daarbij worden specifieke kenmerken nader besproken, waaruit de nodige leestechnologie wordt afgeleid: Barcode technologie; Kenmerken; Noodzakelijke leestechnologie Barcode; Rechte, verticale opstelling; Commercieel verkrijgbare scanner 2D barcode; Matrixachtige, gestapelde opstelling; Camerascanner
Hoe werkt een scanner voor mobiele telefoons en wat zijn de voor- en nadelen?
Mobiele telefoon scanners zijn een nieuwe generatie van barcode lezen. Mobiele telefoon software maakt het mogelijk 1- of 2-dimensionale barcodes vast te leggen met de digitale camera van de smartphone en de code-informatie onmiddellijk in gedecodeerde vorm aan de gebruiker te tonen. Behalve de camera van de mobiele telefoon is ook een beeldverwerkingstoepassing op de mobiele telefoon nodig die de camerabeelden moet evalueren.
Bestaat er een barcodescanner voor mijn PC, smartphone of tablet?
Er zijn verschillende toepassingen voor de mobiele telefoon of tablet waarmee barcodes gescand kunnen worden. Op een laptop of PC kun je de webcam gebruiken om barcodes te ontcijferen. Er is ook de mogelijkheid om barcodes in Excel te scannen.