Laatst bijgewerkt: 21-09-2021

Onze selectiecriteria

4Onderzochte producten

45Bestede uren

13Beoordeelde onderzoeken

215Verzamelde opmerkingen

Actiecamera’s worden steeds populairder voor het vastleggen van beelden of video-opnamen. Geen wonder, want met hun compacte vormgeving zijn ze de ideale metgezel voor avonturen vol actie. Of het nu gaat om een duik onder water of een sprong uit een vliegtuig, de actiecamera kan de gebeurtenis perfect vastleggen met zijn HD kwaliteit.

Je hoeft niet bang te zijn dat hij valt of vuil wordt, want hij heeft een zeer robuuste behuizing. Met onze grote actiecamera test 2020 willen we je helpen een geschikte actiecamera voor je te vinden. We hebben twee verschillende actiecamera’s met elkaar vergeleken en hun voordelen en nadelen op een rijtje gezet. Opdat je niet ongeïnformeerd een actiecamera koopt, vind je hier ook criteria waarmee je rekening moet houden voor je tot aanschaf overgaat.




Belangrijk om te weten

  • Een actiecamera is een kleinere en robuustere versie van een gewone camera. Het is bijzonder geschikt voor buitensportactiviteiten.
  • Hij is zeer robuust en beschermd tegen stof en water
  • .

  • Daarom is de camera een trouwe metgezel voor unieke onderwateropnamen.
  • Door zijn compacte vormgeving kan de camera op het lichaam of op een voertuig bevestigd worden
  • .

  • Dit levert een ongewoonder perspectief van de actie op dan je anders zou zien.

Beste Actiecameratest: Onze selectie

Koop- en beoordelingscriteria voor actiecamera’s

In het volgende deel leer je enkele kenmerken van actiecamera’s kennen die je kunnen helpen bij het nemen van een koopbeslissing. Kenmerken zijn:

Deze kenmerken worden hieronder nader toegelicht.

FPS (frames per seconde)

De afkorting FPS staat voor Frames per Second. Vertaald in het Duits betekent het beelden per seconde. In het Duits is FPS ook bekend onder de technische term frame rate of frame repetition sequence. Het geeft aan hoeveel opeenvolgende beelden per seconde door een toestel getoond of opgenomen kunnen worden.

De FPS geeft aan hoeveel opeenvolgende beelden in één seconde worden opgenomen.

Video’s bestaan hoofdzakelijk uit vele geïsoleerde beelden die met een snelle frequentie achter elkaar getoond worden om een bewegend en dynamisch beeld te scheppen. Hoe meer beelden er binnen een seconde verschijnen of opgenomen worden, hoe vloeiender de video wordt bij het bekijken. Het menselijk oog kan ongeveer 12 beelden per seconde verwerken.

Gemiddeld vertonen video’s of films 24 beelden per seconde. Dit verzekert de kijker ervan dat hij of zij de video zonder stotteren waarneemt. Als je een video met 60 fps filmt, is het meestal de bedoeling om de opname in slow motion te laten zien.

Naarmate meer beelden elkaar opvolgen, lijken de bewegingen in de video vertraagd. Als je een actiecamera koopt met, bijvoorbeeld, 60 fps, heb je nog steeds de mogelijkheid om bij het filmen een lagere fps in te stellen. Het hangt af van hoe en wat je filmt. Voor rustige natuuropnamen volstaat een lagere beeldsnelheid, omdat je de camera niet vaak pannen.

Tegenwoordig zijn er actiecamera’s met 60 fps op de markt. Vergeleken met het gemiddelde van 24 beelden per seconde is dat een groot verschil. Het menselijk oog kan echter geen 60 beelden per seconde verwerken.

Voor actieopnamen kun je beter een iets hogere beeldsnelheid voor de opname gebruiken, zoals 30fps. Dit vermindert het flikkeren tussen beelden bij snelle camerabewegingen.

Videoresolutie

De videoresolutie is gebaseerd op de beeldresolutie. Het beschrijft het aantal pixels dat beschikbaar is om een beeld vast te leggen.

Een pixel is de kleinste eenheid van een digitale afbeelding met een bijbehorende kleur, die in een raster gerangschikt zijn.

Als je de oppervlakte van de bestaande pixels horizontaal en verticaal met elkaar vermenigvuldigt, bereken je de beeldresolutie. De videoresolutie is dus samengesteld uit de beeldresolutie en de beeldherhalingsvolgorde, die in de vorige sectie werd uitgelegd. Video’s kunnen met verschillende resoluties opgenomen worden.

De meest voorkomende resolutie is Standard Definition (SD), wat de standaard kwaliteit is voor video’s. Voor opnamen met een actiecamera is echter een resolutie van HD (1280×720 pixels), Full HD (1920×1080 pixels) of 4K (4096 × 2160 pixels) meer geschikt. Hoe hoger de beeldresolutie, hoe scherper en realistischer de beelden. De kleuren lijken helderder. De achtergrond wordt ook eerder als gedetailleerder dan als onscherp ervaren.

Beeldstabilisatie

Het is onmogelijk om de camera helemaal stil te houden en helemaal niet te bewegen. In dit geval helpt beeldstabilisatie ons om geen onscherpe foto’s te maken. Het zorgt er zo voor dat het vastgelegde moment tot rust komt. De beeldstabilisatie wordt geregeld door een bewegingssensor. Deze sensor meet de trillingen zowel op het horizontale als op het verticale vlak.

De gemeten trillingen worden dan gecorrigeerd door de beeldstabilisatie. Er zijn twee soorten beeldstabilisatoren: mechanische of optische. Bij mechanische beeldstabilisatie gaat het om het statief waarop de camera zit. Bij optische beeldstabilisatie, daarentegen, is de functie ingebouwd in het objectief of in de camera. Actiecamera’s worden vaak gebruikt voor extreme situaties, zoals parachutespringen of onder water duiken.

Deze situaties brengen veel beweging met zich mee die de camera zo goed mogelijk moet vastleggen. Daarom is het zinvol optische beeldstabilisatie te gebruiken om een onbewogen beeld of video op te nemen.

Levensduur van de batterij

De levensduur van de batterij wordt door verschillende factoren beïnvloed, zoals de opnamemodus. Je kunt de resolutie van een opgenomen bestand instellen. Een hoge resolutie verbruikt ook meer batterijvermogen. Dit geldt ook voor de beeldsnelheid. Met 60fps worden meer opnamen gemaakt dan wanneer je met 30fps opneemt. Sommige actiecamera’s hebben WLAN en GPS. Als beide functies geactiveerd zijn, wordt meer batterijvermogen verbruikt.

Het is daarom raadzaam deze functies uit te schakelen als je langere tijd opneemt. Als één batterij niet genoeg is, heb je altijd de mogelijkheid om de batterij in de actiecamera te vervangen. Dit betekent dat je altijd een tweede of zelfs derde batterij paraat kunt hebben. Zo kunnen opnamen boordevol actie zonder onderbreking gefilmd worden.

Waterdicht

Veel actiecamera’s zijn tegenwoordig waterdicht. Toch zijn er nog verschillen in hoe waterdicht een actiecamera werkelijk is. Hier speelt de factor waterdiepte een sleutelrol.

Je kunt tot 60 meter duiken met een waterdichte actiecamera.

Als je een actiecamera koopt om foto’s te maken tijdens het snorkelen, is de waterbestendigheid meestal voldoende tot 10 meter.

Als je in plaats daarvan nog verder naar beneden wilt duiken, kun je overwegen een onderwater beschermingsmiddel aan te schaffen. Dit is meestal een behuizing die de camera als een mantel bedekt. Bij het duiken moet je er ook op letten dat de lichtomstandigheden slechter worden. Vooral de rode pigmenten zijn op een gegeven moment niet meer aanwezig. Om kwaliteitsfoto’s te garanderen, moet je overwegen een rood lensfilter te kopen.

Uitrusting

Iedereen moet nadenken over de uitrusting voordat hij een actiecamera koopt. Je moet je afvragen wat voor jou belangrijk is in de camera. Verder moet je letten op welke extra onderdelen bij de aankoop inbegrepen zijn. Dit bespaart je de tijd en het geld om later nieuwe onderdelen te moeten kopen.

Wat de camera zelf betreft, is een vervangbare batterij een voordeel.

Zo hoef je niet de hele camera in het laadstation te steken.

Bovendien moet de camera compatibel zijn met speciale montages als je hem op bepaalde dingen wilt bevestigen. Verder zijn er camera’s met WLAN en GPS, wat voor sommigen ook belangrijk is. Sommige actiecamera’s worden geleverd met een extra behuizing. Dit is vooral gunstig voor gebruikers die de camera gebruiken om te duiken.

De extra uitrusting hoeft echter niet altijd nieuw gekocht te worden. Er is ook goedkopere apparatuur te koop op websites als ebay Kleinanzeigen of rebuy.de. Sommige kunnen al gebruikt zijn, maar nog in mint conditie.

Besluit: Welke soorten actiecamera’s zijn er en welke is geschikt voor mij?

Als je een actiecamera wilt kopen, zijn er twee soorten waaruit je kunt kiezen:

Type voordelen nadelen
Actiecamera voor onder water je kunt er diep mee duiken, vaak met optische beeldstabilisatie extra accessoires niet altijd inbegrepen
Actiecamera voor extreme sporten robuuste behuizing, vaak geleverd met houders relatief korte gebruiksduur

Als je meer wilt weten over de afzonderlijke soorten actiecamera’s, kijk dan eens in de volgende hoofdstukken. Daar worden de afzonderlijke soorten meer in detail uitgelegd.

Action Kamera für Unterwasser
Actiecamera voor onder water Actiecamera’s zijn bijzonder geschikt voor opnamen onder water. Dankzij hun waterdichte behuizing en hoge resolutie zijn ze in staat de actie onder water haarscherp vast te leggen.

Voordelen
  • je kunt er tot 60 meter mee duiken
  • de meeste hebben optische beeldstabilisatie
  • er zijn veel modellen van bekende bedrijven
Nadelen
  • accessoires worden niet altijd meegeleverd

Je kunt met de meeste actiecamera’s tot 10 à 15 meter duiken. Met een extra beschermende behuizing kun je echter nog dieper gaan, tot wel 60 meter. Tegenwoordig zijn er verschillende modellen van bekende fabrikanten die actiecamera’s maken voor onder water gebruik. De extra uitrusting is echter niet altijd dezelfde. Sommige fabrikanten leveren de beschermende behuizing bij de aankoop van een camera. Bij andere moet je het apart kopen. Verder moet je een roodlichtlens hebben voor onderwateropnamen. Dit verbetert de kwaliteit van de opnamen omdat de lichtomstandigheden onder water anders zijn. Een pluspunt is dat je niet per se apart een beeldstabilisator hoeft te kopen. Ze zijn meestal al in de camera ingebouwd.

Action Kamera für Extremsport

Actiecamera voor extreme sporten

Dankzij de robuuste behuizing hoef je niet voortdurend bang te zijn dat hij breekt als je hem laat vallen. Daarom is hij beter geschikt voor avontuurlijke situaties dan een gewone camera of smartphone.

Voordelen
  • hebben een robuuste behuizing
  • hebben ingebouwde elektronische beeldstabilisatie
  • worden meestal geleverd met bevestigingspunten
Nadelen
  • hebben niet altijd een lange batterijlevensduur

De meeste actiecamera’s die voor extreme sporten ontworpen zijn, worden geleverd met elektronische beeldstabilisatie. Hiermee kun je de wereld om je heen nauwkeurig opnemen, zelfs tijdens abrupte bewegingen. Uiteindelijk hoef je je dus geen zorgen te maken over het opnemen van een trillende video. Omdat de meeste mensen hun actiecamera niet graag in de hand houden, wordt bij de aankoop vaak extra apparatuur meegeleverd. Met de toevoeging van een montagebeugel kan de koper de camera op allerlei voertuigen of op de carrosserie monteren.

Meer gedetailleerde informatie over montage vind je verderop in de gids. Helaas heeft de actiecamera niet altijd een lange levensduur van de batterij. Als je je avonturen in de hoogste resolutie op video’s opneemt en GPS en WLAN aan hebt, is de batterij snel opgebruikt. Vaak wordt bij de aankoop echter een tweede batterij bijgeleverd. Zo ben je nog steeds in staat je dagtochten met de actiecamera vast te leggen.

Shopgids: Veelgestelde vragen over actiecamera’s in detail beantwoord

In dit gedeelte vind je veelgestelde vragen over actiecamera’s.

Wat is een actiecamera?

Een actiecamera is een kleinere en robuustere versie van een gewone camera. Ze worden vaak gebruikt voor buitenactiviteiten. Ze worden overal mee naar toe genomen waar mensen bijzondere momenten op foto of in een video willen vastleggen. Deze speciale momenten zijn geen verjaardagen of bruiloften, maar actievolle momenten in het leven.

Of het nu gaat om parachutespringen, onder water duiken of een spannende mountainbiketocht, de Action Camera is perfect ontworpen om deze avontuurlijke momenten vast te leggen. Hij heeft een compacte en duurzame vormgeving. Hij kan gemakkelijk op de carrosserie of op het voertuig gemonteerd worden, dankzij de universele beugels.

Action Kamera-1

Een kleine en handige actiecamera. Door zijn afmetingen is hij een prima metgezel voor avontuurlijke momenten.
(Image source: Jakob Owens / unsplash)

Vroeger schrok je je rot als je de camera liet vallen. Met de actiecamera hoef je je daar echter geen zorgen over te maken. Hij is in staat om gemakkelijk schokken en vallen op te vangen, en ook slechte weersomstandigheden of water.

Voor wie is een actiecamera

bedoeld? Een actiecamera is geschikt voor mensen die veel buitenactiviteiten doen. Mensen willen het toestel gebruiken om hun hobby vast te leggen, zoals motorrijden of mountainbiken. Voor mensen die veel reizen en er veel activiteiten doen, is het misschien ook het overwegen waard.

Activiteiten zoals snorkelen, woestijntochten of parachutespringen zijn moeilijk vast te leggen met een gewone camera of mobiele telefoon. De kleine robuuste actiecamera kan dit echter handen en voeten. Als je een actiecamera wilt kopen alleen omdat die op dit moment erg populair is, moet je je wel twee keer bedenken. Het is geen klein bedrag dat bij de dealer achterblijft.

Je wilt niet het goedkoopste model kopen en met een slechte videokwaliteit leven. Alvorens te kopen moet je je afvragen wat je met de actiecamera wilt opnemen. Voor welke doeleinden zal het gebruikt worden? Kun je dit eventueel ook opnemen met een mobiele telefoon camera?

Wat zijn de alternatieven voor een actiecamera?

Als je van plan bent de actiecamera te gebruiken voor het beoogde doel, zijn er geen alternatieven die beter zijn. Dit heeft betrekking op activiteiten onder water, op het land of in de lucht. Je kunt hier gemakkelijk de actiecamera meenemen. Met de houder kun je hem aan je lichaam vastmaken, zodat je handen vrij zijn en je niet bang hoeft te zijn dat je hem verliest.

Dankzij zijn robuuste ontwerp is hij bestand tegen schokken, vuil en water. Als je echter een alternatief zoekt, zijn deze twee toestellen een goede keuze: Toestel; Eigenschap Mobiele telefoon; Hij is minder robuust en gevoelig voor vuil, water en schokken. Hij is moeilijk ergens aan vast te maken, zodat je hem altijd in je hand hebt, wat het risico inhoudt dat je hem laat vallen. Normale camera; hij is niet ontworpen voor avontuurlijke momenten, dus is hij niet robuust genoeg. Het is ook moeilijk om de abrupte bewegingen in beeld te brengen.

Hoe bevestig ik de actiecamera?

De meeste actiecamera’s worden geleverd met een plastic bevestiging die je met klemmen op je lichaam of voertuig kunt bevestigen. Je moet er altijd voor zorgen dat de camera echt vast staat en bestand is tegen trillingen. Actiecamera’s kun je vrijwel overal monteren.

Zo hoef je niet bang te zijn dat je ze laat vallen en heb je je handen vrij. (Image source: Fabrizio Verrecchia / unsplash) Omdat het contactoppervlak tussen de camera en een helm bijvoorbeeld erg glad kan zijn, is het een goed idee om het oppervlak eerst op te ruwen. Dit geeft de camera een steviger houvast. Voor mountainbikers of skiërs is het ook een goed idee om een hoofdband te kopen die aan de helm bevestigd kan worden.

Bij het monteren van de camera op een helm is het belangrijk dat je hem nooit aan de zijkant bevestigt, maar altijd aan de voorkant / bovenkant van het voorhoofd. Dit voorkomt dat de camera breekt bij een val. In het ergste geval kan de camera bij een val zelfs de helm beschadigen of openbreken door deze zijwaartse bevestiging. Als je niet zeker weet of de camera vast zit, kun je extra kleefkussentjes of plakband kopen. Deze geven extra steun tegen schokken.

Hoe lang kan ik filmen met de actiecamera?

Hoe lang je met een actiecamera kunt filmen hangt vooral af van de kracht van de batterij. In de regel kun je ongeveer een uur filmen. Dit is natuurlijk heel weinig als je een dagtocht gepland hebt.

Als je van plan bent langere opnamen te maken, is het zinvol een actiecamera te kopen met een vervangbare batterij. Zo kun je de tweede batterij gebruiken terwijl de eerste opgeladen wordt.

Er zijn verschillende dingen waar je op kunt letten om de looptijd te verlengen. Als de actiecamera Wi-Fi en GPS heeft, is het raadzaam deze functies uit te schakelen als de batterij bijna leeg is. Ook de beeldresolutie speelt een rol. Als foto’s of video’s in 4K worden opgenomen, wordt meer batterij verbruikt.

Hoe kan ik de video’s van de actiecamera overzetten?

Er zijn verschillende manieren om de opgenomen bestanden over te zetten naar de TV, computer of mobiele telefoon. De meeste actiecamera’s hebben WLAN. Dit maakt het gemakkelijk om opnamen naar vrienden of familie te sturen. Anders hebben de camera’s verschillende openingen. Sommige hebben een opening voor een HDMI kabel, andere voor USB. De foto’s worden meestal op een microSD kaart opgeslagen. Met de kaart kun je de bestanden ook op je computer of laptop importeren met een adapter.

Verder lezen: Bronnen en interessante links

https://gps.de/tipps-fuer-action-cam-filmer/ https://www.outdoor-magazin.com/wandertipps/action-cams-tipps-tricks-und-kaufberatung/ https://erlebenswuerdig.de/gopro-tipps/ Beeldbron: Zysko/ 123rf.com

Recensies