Onze selectiecriteria
Is je TV niet meer groot genoeg en zoek je nu een geschikte projector voor in je woonkamer? Dan ben je hier aan het juiste adres! Met zoveel keuze op de markt is het niet gemakkelijk een keuze te maken.
Onze beamer test 2023 vertelt je alles wat je moet weten voor je een beamer koopt. We leggen de verschillende soorten beamers uit en geven je ook tips en trucs om je te helpen de perfecte beamer voor je te vinden.
De belangrijkste feiten in een notendop
- Met projectoren kun je thuis een echte bioscoopsfeer nabootsen en ervan genieten. Anderzijds zijn ze ook geschikt voor bedrijfspresentaties en zakelijke lezingen.
- In principe kun je onderscheid maken tussen vier soorten projectoren: LCD, DLP, LED en 3LCD beamers. Elke technologie heeft haar voor- en nadelen en kan voor verschillende doeleinden gebruikt worden.
- De DLP projector wordt het meest gebruikt voor thuisbioscopen, LCD en 3LCD projectoren worden vooral gebruikt als kantoorprojectoren voor presentaties. De LED technologie is energiezuiniger, heeft een langere levensduur van de lamp en geeft een goede beeldkwaliteit.
Beamer: Onze selectie
Gids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je een beamer koopt
Wat is een beamer?
De term videoprojector is enigszins misleidend, want hij kan gebruikt worden om niet alleen bewegende beelden te vertonen, maar ook foto’s of presentaties. De meeste mensen kopen echter vooral een projector om films te kijken en thuis het gevoel te hebben dat ze in de bioscoop zijn.
Voor dit doel zijn er nu speciale projectoren in breedbeeldformaat (16:9, 16:10 of 21:9). In de bedrijfssector worden nog steeds modellen voor 4:3 formaten gebruikt, maar omdat moderne laptops nu ook vaak met breedbeeld werken, wordt ook hier het 16:9 of 16:10 beeldformaat steeds populairder.
Hoe werkt een beamer?
Kan ik een projector huren?
Als de projector maar zelden gebruikt wordt, kan huren de goedkopere en betere optie zijn. De huurprijs is ongeveer 30 euro per dag. Soms moet een borg betaald worden, waarvan het bedrag afhangt van de kwaliteit van de beamer. Natuurlijk krijg je de borg terug als je de projector in perfecte staat terugbrengt.
Wat kost een beamer?
Of je nu een professionele projector voor je bedrijf nodig hebt of een home cinema systeem wilt opzetten, de prijzen variëren van een paar honderd euro tot bedragen met vier cijfers. Je kunt een LCD projector van goede kwaliteit krijgen voor ongeveer 300 tot 400 euro. Wil je echter een professioneel toestel, dan zul je dieper in de buidel moeten tasten.
Een van de beste en oorspronkelijk ook duurste modellen is de 4K projector, die een paar jaar geleden voor ongeveer 5.000 euro werd aangeboden. In 2018 zijn de prijzen echter snel gedaald en hoewel je nog steeds veel geld kunt uitgeven aan een 4K projector, zijn er nu ook levensvatbare modellen voor onder de 1.000 euro.
Welke accessoires zijn er voor mijn projector?
Beugel
Voor tijdelijk of mobiel afspelen zijn er beamerstandaards of beamerwagens. Bovendien zijn er plafond- en muurbevestigingen die geschikt zijn voor permanente installatie. Speciaal gecoate schermen zijn ideaal als het projectieoppervlak op een bepaalde plaats moet worden bevestigd. Spanschermen zijn het meest geschikt voor mobiele projectie.
Diverse beamer-kabels (HDMI, VGA), 3D brillen en afstandsbedieningen zijn andere accessoires die je misschien wilt overwegen. Behalve algemene accessoires kun je ook speciaal voor je projector ontworpen extra’s rechtstreeks bij de fabrikant bestellen.
Projectorlampen
Projectoren hebben uiterst krachtige lampen nodig om beelden te projecteren. De fabrikanten werken hard aan de verbetering ervan, maar de meeste lampen gaan momenteel maar één of twee jaar mee voor ze vervangen moeten worden. De gloeilampen kunnen relatief duur zijn, ze kosten een paar honderd euro.
Audiosysteem
Het is relatief moeilijk om een projector met goede luidsprekers te vinden. Je zult waarschijnlijk snel merken dat de ingebouwde audiosystemen niet voldoende zijn voor een optimale akoestiek. Vooral voor home cinema is een extern audiosysteem aan te bevelen. Goede geluidssystemen voor je projector zijn te krijgen voor een paar honderd euro.
Scherm
Bij de aanschaf van een projector hoort een scherm waarop het beeld geprojecteerd wordt. Zelfs de beste projector heeft geen zin als de film vertoond wordt op een wit laken dat je aan de muur hebt gehangen. Als je de beste kwaliteit uit je projector wilt halen, moet je investeren in een goed scherm.
Welke projector is geschikt voor welk doel?
Thuisbioscoop
Een thuisbioscoop inrichten biedt een geweldige ervaring voor het kijken naar films, sport of gamen. Hij kan in elke kamer geïnstalleerd worden en is gemakkelijk te gebruiken. Een HD resolutie van 1.920 x 1.080 pixels is voldoende voor bioscoopplezier in de huiskamer. De projector vereist een HDMI of HDCP geschikte aansluiting.
Voor kleinere kamers is een stille projector belangrijk. Het geluidsniveau moet zo laag mogelijk zijn (30 dB), zodat er tijdens de werking geen hinderlijke ruis optreedt. Om scherpe contrasten van diep zwart tot helder wit weer te geven, moet de home cinema projector een contrastverhouding van minstens 10.000:1 hebben. Voor optimaal home cinema genot en een scherp beeld zijn Full HD beamers, HD beamers of LCD beamers het meest geschikt.
Voor buiten
Tijdens grote evenementen zoals het wereldkampioenschap voetbal wordt het privé bekijken met vrienden steeds populairder. Omdat zulke evenementen meestal in de zomer plaatsvinden, combineren de mensen het kijken naar de wedstrijd graag met een barbecue in de open lucht.
Als je de uitzending op een scherm wilt bekijken in plaats van op een kleine TV, heb je een buitenprojector nodig. De meeste beamers vereisen een donkere omgeving. Maar zelfs bij avondwedstrijden, in de zomer, vindt tenminste de eerste helft plaats vóór zonsondergang en vermindert het licht het contrast.
Daarom is het belangrijk dat de buitenprojector een helderheid heeft van minstens 3.000 lumen.
Als je vóór de aankoop van de projector weet dat je hem vaak buiten zult gebruiken, kies dan een model waarvan het beeld via de instellingen kan worden geoptimaliseerd voor transmissie in heldere omgevingen. Het is ook raadzaam het contrast te verminderen tot tweederde van de maximumwaarde en de kleurverzadiging te verhogen.
Presentaties
Wil je presentaties geven in het kantoor van je cliënt of op kleinere evenementen? Dan is een miniprojector de beste keuze. Je kunt de miniprojector snel en gemakkelijk gebruiken, waar je ook bent. Het is een praktisch apparaat dat in je zak past.
Miniprojectoren, ook wel pico projectoren genoemd, profiteren van hun compacte afmetingen en veelzijdigheid, hoewel hun beeldkwaliteit niet te vergelijken is met HD. Je kunt zelfs een Android of Apple smartphone op de projector aansluiten.
Kantoor
Zakelijke projectoren worden meestal gebruikt in bedrijven, universiteiten en andere instellingen voor bedrijfspresentaties of lezingen.
Een groot voordeel van deze beamers is de helderheid, die wordt aangegeven in “ANSI lumen”. De projector kan ook overdag gebruikt worden omdat hij ook in een lichte omgeving een goed contrast biedt. Een waarde van 2.000 ANSI lumen of meer wordt aanbevolen.
De business projector heeft een verscheidenheid aan verbindingen: VGA, DVI en HDMI voor Windows besturingssystemen en Mini-Display en Thunderbolt voor Mac. Business beamers hebben een USB of SD kaartsleuf waarmee presentaties direct van de USB stick kunnen worden afgespeeld, zonder dat een laptop of smartphone nodig is. Een hoge resolutie is meestal niet nodig voor presentaties.
Wat is het alternatief voor een beamer?
Chromecast
Om dit te doen kun je of een Chromecast aanschaffen, die handig series of films van je mobiele telefoon, laptop of iets dergelijks naar je TV zendt. De Google Chromecast wordt zoals gewoonlijk via USB met de TV verbonden en werkt via WLAN. Je kunt er dan gewoon je mobiele telefoon of laptop op aansluiten en beginnen kijken. Natuurlijk kun je de Chromecast ook overal mee naartoe nemen en hem handig op elke TV aansluiten.
Fire TV Stick
Films of series van Amazon kunnen niet met de Chromecast worden afgespeeld. Voor dit doel biedt Amazon de Fire TV Stick aan. Hij werkt precies als de Google Chromecast en kan films en series afspelen, maar ook muziek en andere inhoud. Om de stick te kunnen gebruiken, heb je echter een Amazon Prime lidmaatschap nodig.
HDMI-kabel
Met de HDMI kabel kun je natuurlijk je laptop handig op de TV aansluiten en zo je TV inhoud overbrengen. Dit werkt echter niet met de smartphone, maar het is het goedkoopste alternatief. Op kantoor of tijdens conferenties kun je ook gemakkelijk gegevens of presentaties van je laptop op een scherm overbrengen.
Besluit: Welke soorten projectoren zijn er en welke is geschikt voor jou?
Of je nu een projector wilt kopen voor een klaslokaal, bedrijfspresentaties of je thuisbioscoop, het beeld moet een goede indruk maken op het scherm. De juiste projector vinden kan in het begin verwarrend zijn door alle acroniemen en technische termen. Onze pagina helpt je bij het beantwoorden van veel vragen en het maken van de belangrijkste overwegingen bij het kiezen van je projector. Er zijn in principe vier verschillende soorten projectoren:
- LCD projector
- DLP projector
- LED projector
- 3LCD projector
Hieronder beschrijven we de verschillende soorten projectoren en hun eigenschappen in meer detail, zodat je de beste voor jou kunt kiezen.
Wat onderscheidt een LCD projector en wat zijn de voordelen en nadelen?
LCD, de afkorting van Liquid Crystal Display, is de naam van een van de belangrijkste technologieën voor het maken van kleurenbeelden in moderne multimediaprojectoren. En dit is hoe LCD werkt: wit licht van een projectielamp wordt door het optische filter van de projector gestuurd en ontleed in de primaire kleuren rood, groen en blauw.
Deze technologie laat alleen een specifieke golflengte van licht door elke spiegel gaan, terwijl de andere golflengtes gereflecteerd worden. De LCD projector is betrekkelijk goedkoop en kan zowel voor thuisbioscoop als voor zakelijke en professionele presentaties gebruikt worden.
Wat onderscheidt een DLP beamer en wat zijn de voordelen en nadelen?
DLP staat voor Digital Light Processing en gebruikt kleine spiegeltjes om licht te weerkaatsen. De meeste modellen hebben een kleurenwiel dat opeenvolgende kleuren produceert. Vergeleken met LCD zijn DLP projectoren iets duurder, maar ze bieden duidelijke voordelen. DLP projectoren zijn zuiniger omdat ze geen filter nodig hebben en lamploos zijn. Veel bedrijven en onderwijscentra verkiezen DLP boven LCD.
Het zogenaamde regenboogeffect is een onvermijdelijk neveneffect en daarom een nadeel van DLP beamers. Het doet zich voor wanneer de drie primaire kleuren door de kijker voor een kort ogenblik herkend kunnen worden door de niet gesynchroniseerde beweging van de ogen met de beweging van het geprojecteerde beeld.
Wat onderscheidt een LED beamer en wat zijn de voor- en nadelen?
In plaats van een gloeilamp gebruiken LED projectoren lichtdioden (LEDs) als lichtbron. Het opgewekte licht wordt gereflecteerd door kleine spiegeltjes of door displaylagen van vloeibare kristallen geleid. Sommige LED projectoren zijn voorzien van LCoS technologie, die reflecterende vloeibare kristallen gebruikt om een zeer vloeiend en nauwkeurig beeld te produceren. LCoS staat voor Liquid Crystal on Silicon en is een type projector dat beschouwd kan worden als een hybride van LCD en DLP.
LED’s hebben een levensduur van meer dan 20.000 uur, leveren betere kleuren, hebben een lager stroomverbruik en vrijwel geen onderhoudskosten. LED beamers zijn ook kleiner en produceren minder warmte. Dit type projector is milieuvriendelijker en gaat langer mee. Ze worden meestal gebruikt voor de bedrijfssector. LED beamers verschillen nauwelijks van andere beamers, behalve dan de lamp.
Wat onderscheidt een 3LCD projector en wat zijn de voordelen en nadelen?
3LCD is een LCD projectietechnologie die gebruikt wordt in moderne digitale projectoren. Hij gebruikt dichroische spiegels om het witte licht te splitsen in rood, groen en blauw. Elk van de kleuren wordt dan met een eigen LCD paneel doorgegeven en binnen een prisma weer samengebracht vlak voor de projectie op het scherm. Een van de belangrijkste voordelen van de 3LCD technologie is de lichtopbrengst, die hoger is dan die van DLP beamers.
Hij kan ook natuurlijker en levendiger kleuren produceren dan DLP projectoren. Een ander voordeel is dat er geen regenboogeffect kan optreden omdat de projectoren geen optische illusie gebruiken om het beeld te creëren. Een nadeel is echter dat de 3CLD projector niet geschikt is voor spelletjes of snelle inhoud in het algemeen, want zijn responstijd is trager dan die van een DLP projector. Bovendien is het beeld iets onscherper dan bij een DLP projector.
Koopcriteria: Gebruik deze factoren om beamers te vergelijken en te evalueren
Het zijn de kleine details die een groot verschil maken. In het volgende willen we de belangrijkste technische criteria op een rijtje zetten om het je gemakkelijker te maken de toestellen te vergelijken en te beoordelen. Zo kun je de juiste projector kiezen die aan je behoeften voldoet. De belangrijkste criteria zijn:
- Resolutie
- Contrast
- Lichtintensiteit
- Hoeksteencorrectie
- Volume
- Verbinding
- Bijpassende technologie
- WLAN
- Gewicht
- Levensduur van de lamp
- Installatie
- Gebruiksgemak
Resolutie
Resolutie is het aantal pixels waaruit een beeld bestaat - bijvoorbeeld, 800 x 600 betekent dat het uit 800 kolommen en 600 rijen bestaat.
resolutie | pixels | beeldverhouding |
---|---|---|
WVGA | 800 x 480 | 16:10 |
SVGA | 800 x 600 | 4:3 |
XGA | 1024 x 768 | 4:3 |
WXGA | 1280 x 800 | 16:10 |
SXGA+ | 1400 x 1050 | 4:3 |
UXGA | 1600 x 1200 | 4:3 |
HD 720 | 1280 x 720 | 16:9 |
HD 1080 | 1920 x 1080 | 16:9 |
2K | 2048 x 1080 | 16:9 |
4K | 4096 x 2160 | 16:9 |
Hoe hoger het aantal pixels, hoe beter de resolutie en hoe scherper en gedetailleerder het beeld lijkt. De meeste projectoren zijn compatibel met een hogere bronresolutie dankzij het gebruik van compressietechnologie, maar de native resolutie geeft het werkelijke aantal fysieke pixels aan. Bij het vergelijken van projectoren wordt altijd hun eigen resolutie vergeleken. Natuurlijk zijn er, zoals je ziet, veel verschillende modellen op de markt met verschillende resoluties.
Natuurlijk hangt de keuze van de resolutie af van je persoonlijke voorkeuren en het hoofddoel waarvoor je de projector wilt gebruiken.
Contrast
Contrast is het verschil tussen licht en donker op een beeldscherm. Het wordt uitgedrukt door een getal. Een contrastverhouding van 1.000:1 betekent bijvoorbeeld dat het helderste wit 1.000 keer helderder is dan het donkerste zwart.
Daarom geeft een hoge contrastverhouding aan hoe rijk en helder van detail het geprojecteerde beeld lijkt.
Contrast is vooral belangrijk voor thuisbioscopen, waar omgevingslicht een grote uitdaging kan vormen als er geen noemenswaardig verschil is tussen wit en zwart.
Lichtintensiteit
Helderheid, gemeten in lumen, is een van de belangrijkste factoren bij de keuze van een projector. Hoe helderder de projector, hoe hoger het aantal lumen. Als je een projector koopt, moet je letten op twee lumen specificaties: kleurenhelderheid en withelderheid. De vereiste helderheid wordt bepaald door de kamer waarin je de projector gebruikt.
Voor thuisbioscoopprojectoren bijvoorbeeld, waar het omgevingslicht tot een minimum beperkt wordt, heb je minstens 1.500 lumen nodig. Voor vergaderzalen of zalen met ramen is een projector met ten minste 2.500 lumen geschikt. Hoe groter de kamer, hoe meer lumen de lamp moet hebben.
Hoeksteencorrectie
Veel projectoren bieden verticale en/of horizontale keystone correctie om het gevreesde “keystone effect” te verminderen. Dit betekent: een beeld lijkt breder of smaller als de projector niet goed gecentreerd is. Keystone correctie helpt dit effect te minimaliseren, maar slechts tot een bepaald percentage. Wanneer je keystone correctie op het beeld of de video toepast, neemt de kwaliteit ervan evenredig af.
Deze functie is belangrijk, maar mag niet de enige beslissende factor zijn. Normaal kun je het keystone effect minimaliseren door de projector zo te monteren dat de lens niet onder de boven- of onderkant van het scherm zit. Als alternatief kun je een projector met lens-shift gebruiken. Deze functie heeft hetzelfde doel als keystone correctie. De lensverschuiving vermindert echter niet de kwaliteit van een beeld of video.
Volume
Projectoren kunnen erg heet worden door de lamp. Daarom hebben ze een ingebouwde ventilator om te koelen.
Deze ventilator veroorzaakt lawaai. In grote zalen is het lawaai geen probleem omdat de projector ver genoeg van het publiek staat. Maar in een kantoor of thuis kan het lawaai van de ventilator storend zijn bij het bekijken van presentaties of films. Daarom moet de projector een laag decibelgetal hebben en stil zijn. In het algemeen is alles onder de 30 dB prima en heb je geen last van de ventilator.
Verbinding
Bij de aanschaf van een beamer is het belangrijk rekening te houden met de aansluitingen. De beeldkwaliteit hangt ook sterk af van de soorten verbindingen die gebruikt worden om het signaal naar de projector te sturen. Alle beamers hebben meestal een VGA aansluiting.
Maar als je de projector gaat gebruiken voor bijvoorbeeld films en spelletjes, dan heb je beslist een HDMI verbinding nodig. Een handige optie voor wie de projector vooral voor zaken gebruikt, is een USB poort om presentaties en beelden van een extern medium af te spelen.
Bijpassende technologie
DLP (Digital Light Processing) of LCD (Liquid Crystal Display) zijn de meest gebruikelijke projectortechnologieën op de markt. DLP projectoren hebben meer bewegende delen en kunnen het regenboogeffect ervaren omdat ze een ronddraaiend kleurenwiel gebruiken.
LCD projectoren zijn betrouwbaarder, maar iets zwaarder. Als je je iets meer geld kunt veroorloven, ga dan voor een LCoS beamer (Liquid Crystal on Silicone), die de beste beelden geeft. Deze projectoren zijn echter ook behoorlijk zwaar.
WLAN
WLAN beamers worden steeds populairder. Wifi-ondersteuning kan handig zijn voor streaming omdat geen directe kabelverbinding nodig is.
Wifi spaart ook een kabel uit die anders aan het plafond zou hangen of rondslingeren. Veel projectoren werken nu draadloos en ondersteunen meerdere toestellen. Sommige laten zelfs streaming toe vanaf smartphones, laptops en tablets via wifi. Informeer naar deze mogelijkheden voor je koopt als ze belangrijk voor je zijn.
Maar let op: als de notebook of mobiele telefoon via Wi-Fi met de projector verbonden is, kan hij niet tegelijk via Wi-Fi op het Internet. Als dit echter nodig is, bijvoorbeeld omdat een film online gestreamd moet worden, moet de laptop of smartphone via een LAN kabel met de router verbonden zijn.
Gewicht
Het gewicht speelt een grote rol als het apparaat vaak vervoerd wordt. Als je de projector op verschillende plaatsen wilt gebruiken, heb je een licht model nodig.
Er zijn veel beamers die minder dan 3 kg wegen. Wel geldt de regel: hoe lichter de projector, hoe duurder hij is. Als je iets echt draagbaars nodig hebt, kies dan een mini-projector. Dit zijn projectoren op batterijen die ook met een smartphone verbonden kunnen worden. Dit is de perfecte oplossing voor presentaties in kleine groepen.
Levensduur van de lamp
Als je van plan bent de projector vaak te gebruiken, kies dan voor een model met duurzame lampen om de hoge kosten van een vervangingslamp te vermijden of tenminste lang uit te stellen. Het hangt van de fabrikant af, maar in het algemeen hebben projectorlampen een levensduur van ongeveer 2.500 tot 3.000 uur.
Voor een niet-LED projector is een levensduur van de lamp van ongeveer 3.000 uur of meer uitstekend. Sommige projectoren hebben ook een zogenaamde “eco-mode”, die door minder warmte een langere levensduur van de lamp mogelijk maakt (tot 5.000 uur) en de gebruikskosten verlaagt.
Projectoren met LED’s als lichtbron zijn zo ontworpen dat ze geen lampvervanging nodig hebben, want de levensduur van de lamp is vaak langer dan die van de projector. Filters zijn een belangrijk onderdeel van het lamponderhoud. Ze beschermen de lamp en de motor van de projector tegen stof en maken het onderhoud gemakkelijk. Zorg daarom voor een goed filter.
Installatie
Als je beslist of je al dan niet een projector koopt, moet je ook nadenken over de installatie. Projectoren kunnen aan het plafond bevestigd worden of gewoon op een tafel geplaatst worden. Als je de projector op een tafelblad of ander plat oppervlak zet, is hij gemakkelijker naar een andere plaats te verplaatsen.
In zulke gevallen moeten de projectoren voor elk gebruik opnieuw ingesteld worden. De afstand van de projector is van cruciaal belang. Hoe dichter de projector bij het scherm staat, hoe groter het beeld. Als je je beamer op tafel gaat zetten, let dan op het geluid van de ventilator. Een luide projector kan het publiek storen. Plafondprojectoren zijn voordelig omdat ze uit de weg zijn en altijd klaar voor gebruik. Hier moet je rekening houden met de werpverhouding. Elke projector heeft zijn eigen projectieverhouding, die betrekking heeft op de breedte van het geprojecteerde beeld in verhouding tot de afstand van de projector tot het scherm. Voor een optimaal beeldformaat hebben verschillende projectoren dus verschillende werpverhoudingen ten opzichte van de aanbevolen afstand.
Gebruiksgemak
Of je nu technisch onderlegd bent of niet, de projector moet gemakkelijk te bedienen zijn. Alleen de handleiding en een beetje gezond verstand zullen moeten volstaan. Omgaan met kabels en ingewikkelde instellingen, daarentegen, is zenuwslopend en geen pretje.
Kies een model dat een eenvoudige en gebruiksvriendelijke interface heeft. Connectiviteit is ook belangrijk: het is belangrijk na te gaan of het toestel alle verbindingsmogelijkheden heeft die je nodig hebt. Het zou het beste zijn als de projector Wifi ondersteunt. Bovendien moeten de bedieningsknoppen gemakkelijk te zien en te bereiken zijn.
Wetenswaardigheden over beamers
In dit gedeelte beantwoorden we een paar belangrijke vragen over beamers en hun gebruik. Je komt te weten hoe en waar je je beamer moet opstellen en welk scherm het meest geschikt is voor jou en je beamer.
Hoe ver moet ik van het scherm van mijn projector zitten?
Net als bij je televisie moet je altijd een zekere afstand bewaren tot je scherm. Dit hangt vooral af van de resolutie en de grootte van je scherm.
In principe komt het erop neer dat hoe dichter je voor het scherm zit, hoe vaker je je hoofd heen en weer moet draaien. De optimale afstand tot het scherm is voor iedereen verschillend. Het hangt ook af van de hoek waaronder je naar je scherm kijkt. Probeer het gewoon uit en kijk welke afstand voor jou het beste werkt.
Welke soorten schermen zijn er voor mijn projector?
Het kiezen van een geschikt scherm is iets gemakkelijker dan het kiezen van een projector, omdat er maar een paar mogelijkheden zijn. De prijs van een projectiescherm kan variëren van ongeveer 200 tot 300 euro. Ga vóór de aankoop na of je voldoende ruimte hebt voor een scherm. Er zijn in principe vier soorten projectieschermen:
Het Rollo scherm
De oprolbare zeef behoort tot de stationaire en met de hand bediende zeefinstallaties. Hij bestaat uit een kastje waarmee je het scherm heel gemakkelijk kunt optillen en neerlaten.
Je kunt de kast zowel aan de muur als aan het plafond bevestigen, want er is geen stroomaansluiting nodig.
Het mobiele scherm
Een mobiel scherm is ideaal als je geen permanent geïnstalleerd scherm wilt. Het grootste voordeel is dat hij heel gemakkelijk op te zetten en af te breken is en zonder problemen op verschillende plaatsen gebruikt kan worden. Het mobiele projectiescherm is er in verschillende uitvoeringen en maten.
Het elektrische projectiescherm
De elektrische zeef is een van de permanent geïnstalleerde schermen. Dit is een elegante en handige vorm. Hij is voorzien van een elektrische motor en wordt bediend met een afstandsbediening of een schakelaar. Het elektrische scherm is ideaal voor kantoren en vergaderzalen.
Het kaderscherm
Frame schermen hebben - zoals de naam al zegt - een vast frame. De diepzwarte coating maakt een beeldkwaliteit mogelijk die zeer aangenaam is voor de ogen en het nodige contrast bereikt om een perfect beeld te krijgen. Het frame scherm is een klassieker voor thuisbioscoop.
Welk schermoppervlak hoort bij welke projector?
Natuurlijk hangt het soort scherm af van de grootte van je kamer, je budget en andere factoren. Maar de vraag rijst ook: welk schermoppervlak heb ik nodig voor de verschillende soorten projectoren? Er is veel discussie over dit onderwerp, maar in principe moeten de volgende regels in acht genomen worden: LCD projectoren hebben meestal een lager contrast. Een grijs scherm met hoog contrast kan een goede keuze zijn.
Moderne DLP beamers hebben ook een veel beter contrast dan LCD modellen. Toch kun je nog steeds baat hebben bij een scherm met hoog contrast. In de meeste gevallen is een wit oppervlak met hoog contrast ideaal. Dit geeft een iets helderder beeld dan het grijze oppervlak. LCoS projectoren zijn een middenweg: ze hebben een beter contrast dan LCD projectoren, maar zijn in dit opzicht slechter dan DLP projectoren. Daarom wordt hier een grijs scherm met hoog contrast aanbevolen.
Wie vond de projector uit?
De projector heeft een lange geschiedenis. Het begon allemaal met rudimentaire pinhole camera’s in de 4e eeuw, die o.a. door Aristoteles gebruikt werden. Ze werden verder ontwikkeld in de 13e eeuw en de Nederlandse natuurkundige Christian Huygens bestudeerde verschillende 14e eeuwse sjablonen en optimaliseerde ze.
Later, in de 17e eeuw, beschreef de Jezuïet Athanasius Kircher het Laterna Magica principe. Zijn werk wordt beschouwd als de eerste wetenschappelijke verhandeling over het projector principe. In 1939 vond Fritz Fischer het Eidophor proces uit, dat de projectie van elektronisch gecodeerde beelden mogelijk maakte. Men kan zeggen dat de moderne projector vele vaders heeft en dat zijn verdere ontwikkeling niet slechts op één uitvinding teruggaat.
Beeldbron: 123rf.com / 61386070