Laatst bijgewerkt: 30-08-2021

Analoge fotografie kan teruggevoerd worden tot 1888, want dat was het jaar waarin de eerste filmrolletjes voor analoge fotografie werden gemaakt. Toch wordt deze manier van fotograferen ook vandaag nog door liefhebbers van gadget gebruikt.

Hoewel ze al vervangen kan worden door digitale methoden van fotografie, houden nostalgici nog steeds vast aan analoge fotografie. Dit artikel informeert je over de achtergrond van analoge fotografie en maakt je vertrouwd met belangrijke grondbeginselen die op dit gebied van belang zijn.




Wat is analoge fotografie?

Analoge fotografie wordt vaak beschreven als het tegendeel van de digitale fotografie die tegenwoordig vooral gebruikt wordt. Maar wat houdt dat precies in? In principe kan de analoge fotografie bepaald worden door het filmmateriaal in de vorm van de filmrol en de daaropvolgende chemische bewerking. Daarom wordt het soms ook wel chemische fotografie genoemd.

De film die in de analoge camera wordt gestopt is essentieel voor het vastleggen en opslaan van het beeld. Het onderwerp wordt op het lichtgevoelige materiaal vastgelegd door de belichting bij het loslaten van de sluiter en de resulterende chemische reactie.

Wat is het verschil tussen analoge en digitale fotografie?

Digitale fotografie daarentegen gebruikt een andere vorm van beeldopslag. Hier wordt het beeld opgevangen via de sensor en het beeld wordt digitaal opgeslagen op een geheugenkaart.

Daarna kan dit beeld zonder problemen verder bewerkt of gereproduceerd worden. Digitale spiegelreflexcamera’s met beeldschermen maken het ook mogelijk de foto’s direct na de opname te bekijken en zo te beslissen of er meer foto’s genomen moeten worden om het gewenste resultaat te bereiken.

Analoge Kamera

Ook analoge camera’s vinden vandaag nog veel gebruik onder fotografen. (Foto: pixabay.com / RichardLey)

Wat zijn de voordelen en nadelen van analoge fotografie?

Analoge fotografie biedt zowel voordelen als nadelen ten opzichte van digitale fotografie. Op het eerste gezicht lijken de nadelen van analoge fotografie groter dan de voordelen, maar dit hoeft je niet meteen af te schrikken als je echt geïnteresseerd bent in analoge fotografie en het eens wilt proberen.

De kostenfactor maakt misschien niet al te veel verschil bij de aanschaf van een digitale of analoge camera, want de respectieve modellen zijn verkrijgbaar in een groot aantal prijsklassen, maar de vervolgkosten kunnen sterk verschillen. Dit is vooral te wijten aan de hoge prijs van de filmrollen.

Bovendien zijn de batterijen die nodig zijn voor analoge camera’s veel duurder dan de oplaadbare batterijen van de meeste digitale SLR camera’s. Er moet echter bij gezegd worden dat analoge camera’s veel minder stroom verbruiken en dat de batterijen dus verhoudingsgewijs lang meegaan.

Wat voor sommigen nadelen zijn van analoge fotografie, maakt het voor anderen juist heel interessant.

De volgende objectief waargenomen nadelen zijn tegelijk wat analoge fotografie voor velen zo aantrekkelijk maakt. Daartoe behoort vooral het aspect dat men de gemaakte foto’s niet rechtstreeks kan bekijken en dus niet met enige garantie weet of de foto geworden is zoals bedoeld.

Bovendien is het proces van foto’s ontwikkelen met de analoge methode zowel tijdrovend als arbeidsintensief en vereist het een zekere vaardigheid en kennis van chemische processen. Dit gaat gepaard met een extra inspanning voor gewenste afdrukken van beelden. Toch is analoge fotografie nog steeds een van de populaire vormen van fotografische kunst, omdat het juist deze aspecten zijn die haar bijzonder en interessant maken.

Analoge fotografie voor beginners

Zoals eerder gezegd, is analoge fotografie veel veeleisender dan digitale fotografie. Een groot aantal factoren die bij digitale camera’s bijna automatisch worden ingesteld, moeten bij een analoge camera met de hand worden ingesteld, en dat is de reden waarom sommige onervaren amateurfotografen deze techniek schuwen.

Is analoge fotografie geschikt voor beginners in de fotografie?

Deze vraag wordt waarschijnlijk gesteld door velen die weinig met analoge fotografie in aanraking gekomen zijn. In principe geldt het volgende: ook beginners kunnen de grondbeginselen van analoge fotografie leren. Dit vergt misschien wat meer oefening dan met gewone digitale camera’s, maar is niettemin goed uitvoerbaar. Hier volgen enkele basisfeiten om je een korte inleiding te geven in de analoge fotografie.

analoge Fotografie

Met de juiste voorbereiding kunnen zelfs beginners de kunst van de analoge fotografie leren. (Foto: stokpic / pixabay.com)

Analoge filmrolletjes

Er zijn drie verschillende filmformaten: 35 mm, middenformaat en groot formaat. Voor beginners en nieuwkomers in de analoge fotografie is het 35 mm formaat aan te bevelen, omdat het relatief gemakkelijk te gebruiken is en dus geschikter is voor de onervarene.

Tip: Wie meer zelfvertrouwen heeft en voor wie een hoge resolutie bijzonder belangrijk is, kan het beste voor middenformaat gaan.

Iets anders waarmee je bij filmrolletjes voor analoge camera’s rekening moet houden is de opslag. Je moet er altijd op letten dat je ze niet te lang bewaart en dat je ze in een lichtdicht bakje bewaart, want filmrolletjes hebben ook een houdbaarheidsdatum en zijn ook erg gevoelig voor licht.

Filmrollen verschillen ook in hun “uiterlijk”. Afhankelijk van welke film je koopt, kunnen de beelden kleurrijk, zwart-wit of zeer contrastrijk zijn. Je kunt dus het beste van tevoren bedenken wat voor foto je uiteindelijk wilt.

Beginners in de analoge fotografie kunnen hun filmrolletjes het beste laten ontwikkelen bij drogisterijen of allerlei discountwinkels. Theoretisch kun je de rolletjes ook zelf ontwikkelen in een donkere kamer, maar dit vereist wat chemicaliën en technische kennis en vergt enige oefening.

Analoge camera’s

Analoge camera’s zijn er nog steeds in een vergelijkbare verscheidenheid als digitale camera’s. Het goedkoopste model kost ongeveer 40 euro, terwijl analoge reflexcamera’s enkele honderden euro’s kunnen kosten.

Bij de aanschaf van een camera is het belangrijk dat hij lichtdicht is en in dit opzicht geen gebreken vertoont, anders wordt dure film verspild. Je kunt meer te weten komen over analoge spiegelreflexcamera’s in onze gedetailleerde gids.

Conclusie

Analoge fotografie is vandaag de dag nog steeds een aantrekkelijk alternatief voor digitale fotografie. Zelfs beginners kunnen met een beetje oefening met deze vorm van fotografie aan de slag, als ze op de besproken aspecten letten en geen probleem hebben met de grotere inspanning en de daarmee gepaard gaande kosten.

Bron: pixabay.com / RichardLey

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies