Laatst bijgewerkt: 30-07-2021

Onze selectiecriteria

7Onderzochte producten

21Bestede uren

6Beoordeelde onderzoeken

30Verzamelde opmerkingen

3D TV’s halen je weg uit je monotone dagelijkse leven en nemen je mee naar universa waar veel dingen mogelijk zijn. Uitgerust met de modernste technologie zijn deze sets precies wat je nodig hebt als je op zoek bent naar afwisseling.

Je hebt echter niet altijd de bril nodig als je 3D wilt ervaren. Met onze 3D TV test 2023 willen we je zoektocht naar zo’n exclusief toestel vergemakkelijken. We hebben de verschillende soorten 3D TV’s vergeleken en de voor- en nadelen op een rijtje gezet, zodat je precies de juiste feiten te pakken hebt. We hebben ook koopcriteria voor je opgeschreven. Nu ben je klaar om te gaan!




De belangrijkste feiten in het kort

  • Als je een 3D TV krijgt, zorg dan dat hij groot genoeg is, anders werkt het 3D effect niet goed. Een afstand van 3 meter tussen jou en je TV wordt aanbevolen voor de beste ervaring.
  • Er is niet “één” 3D technologie, maar verschillende methoden om beelden van het scherm in je huiskamer te brengen. Ze zijn echter allemaal gebaseerd op hetzelfde principe van stereoscopie: twee beelden naast elkaar geplaatst om de indruk van diepte te wekken.
  • Het aanbod van 3D sets is erg schaars, want de productie ervan werd een paar jaar geleden stopgezet. Nieuwe technologieën die meer gericht zijn op ultra-resolutie dan op een kamer-overschrijdende ervaring zijn momenteel populairder op de markt. Als je je toch een 3D TV wilt aanschaffen, vertellen we je hier hoe.

3D TV: Onze selectie

3D TV’s: koop- en beoordelingscriteria

We hebben de volgende punten op een rijtje gezet waar je op moet letten als je een 3D televisie koopt. Er zijn in totaal zes criteria die je helpen bij je beslissing.

We hebben ons meer op technische dan op esthetische aspecten gericht, zoals de kleur van je 3D TV. Uiteindelijk moet iedereen vrij zijn om te beslissen of hij zijn TV model zwart, blauw of roze wil hebben!

Maat

Eén ding is al duidelijk. Hoe groter de TV, hoe verder je moet zitten. De rijen pixels op de grotere schermen worden opvallender, wat vervelend kan zijn. Maar hoe ver moet je zitten? Dat is een vraag die niet gemakkelijk te beantwoorden is, want er zijn veel meningen over de zaak. Er zijn er die een afstand van 1 tot 2 van het 3D toestel aanraden, terwijl anderen minstens driemaal de grootte van de TV adviseren.

We raden je hier aan een afstand van 3 meter tot de TV te bewaren. Als je deze aanbevelingen bekijkt, wordt het enigszins duidelijk dat de 3D functie niet gemaakt is voor kleine toestellen. Als je met een vriend naar een film wilt kijken en het scherm is te klein, krijgt een van jullie misschien niet echt de 3D ervaring…waarom is dat?

3D televisies werken met kijkhoeken van 35 graden. Zit je buiten dit bereik, dan zul je het 3D effect niet kunnen voelen. Een 3D TV moet minstens 50 inch (127 cm schermdiagonaal) zijn voor de beste ervaring. Alles wat minder is, is het kopen niet waard.

Resolutie

Resolutie verwijst naar het aantal pixels op een totaal schermoppervlak. Momenteel is een resolutie van 1920 x 1080 (zogeheten Full HD) de norm in veel apparaten, waaronder niet alleen TV’s maar ook laptops. Maar de aanschaf van een van de nieuwste TV’s met een resolutie van 3840 x 2160 pixels (Ultra HD of 4K genoemd) betekent niet dat hij ook 3D inhoud kan weergeven, maar alleen dat het beeld scherper zal zijn. 3D TV’s zijn speciale toestellen die gemaakt zijn voor specifieke 3D inhoud.

4K betekent niet direct 3D.

Hoewel er 3D TV’s op de markt zijn die een hogere resolutie bieden dan Full HD, zijn er betrekkelijk weinig en ze worden niet meer gemaakt. Een voorbeeld is de Panasonic EXW784, die in 2017 uit de handel werd genomen. Een resolutie in Full HD is echter ruim voldoende als het om een 3D TV gaat.

Scherm

Wil je veel sterkere contrasten en diepe zwarttinten als je voor je 3D TV zit en naar je favoriete film kijkt, dan moet je bij de keuze van je TV op zoek gaan naar een OLED scherm!

  • LED: Een LED TV heeft ontelbare lichtgevende diodes die door het scherm schijnen.
  • LCD: Een LCD TV heeft een achtergrondverlichting van fluorescentiebuizen. Deze schitteren op de achtergrond, wat afleidend kan zijn bij het kijken naar donkere films.
  • OLED: Bij OLED schermen kunnen de afzonderlijke pixels uitgeschakeld worden. Zo ontstaat een volledig zwarte kleur, iets wat niet mogelijk is met LCD en LED.

Bij OLED lichten alle pixels in het scherm onafhankelijk op, wat stralende beelden oplevert, vergeleken met de algemene helderheid van LED schermen. Het nadeel hiervan is dat de technologie iets minder duur is dan LED schermen.

Verbindingstechniek

USB, HDMI, WLAN, LAN, DLNA? Al deze afkortingen vertellen je hoe veelzijdig je TV kan zijn. Met een USB verbinding kun je bijvoorbeeld foto’s en video’s op je TV bekijken, misschien om je bezoekende vrienden te laten zien waar je afgelopen zomer op vakantie was. Je kunt hem ook gebruiken om TV programma’s direct op de stick op te slaan.

Met een HDMI verbinding, of High Definition Multimedia Interface, kun je ook andere apparaten, zoals DVD’s, laptops en harde schijven, op je TV aansluiten. Alles wat je nodig hebt is een HDMI kabel en dat is het! Je kunt nu je thuiskantoor voor de TV doen. Wil je met je nieuwe TV op het Internet surfen? Zorg er dan voor dat hij een LAN verbinding heeft, zodat je met een netwerkkabel verbinding kunt maken met het Internet. Maar een TV met Wi-Fi maakt je dagelijks leven op vele manieren gemakkelijker. Bekijk live streams, bekijk video’s op YouTube en verbind zelfs je laptop of mobiele telefoon draadloos met de TV.

Hoe meer verbindingen je toestel heeft, hoe gemakkelijker het te gebruiken is.

Heb je geen HDMI of netwerkkabel en wil je toch je laptop op het TV-scherm laten spelen, dan maakt een Wi-Fi functie dat vrij gemakkelijk. Tenslotte biedt een DLNA ook de functie om verbinding te maken met andere elektronische apparaten die ook deze DLNA functie hebben. Wat wordt er duidelijk? Veel van de verbindingstechnologieën lijken op elkaar in de zin van hoe ze werken. Het is gewoon heel praktisch en nuttig om verschillende verbindingsmogelijkheden te hebben als het Internet uitvalt of je je HDMI kabel niet kunt vinden.

Ondersteunde internetdiensten

Omdat de TV’s van vandaag zoveel meer doen dan alleen TV-programma’s streamen, worden veel TV’s geleverd met voorgeïnstalleerde toepassingen om snel en gemakkelijk toegang te krijgen tot bepaalde Internet diensten. Dit zijn onder andere Amazon Video, Netflix, YouTube, Maxdome, ProSieben Apps. Hier moet je rekening mee houden: om deze functies überhaupt te kunnen gebruiken, heb je een account nodig, dat gepaard gaat met extra maandelijkse kosten.

Rendement

Er zijn verschillende efficiëntieklassen voor allerlei soorten elektronische apparaten. De toonladder gaat van A tot G. Als je koopt, moet je minstens een A klasse nemen. Zo wordt elektriciteit efficiënter gebruikt en kun je geld besparen. Merk echter op dat, ongeacht tot welke efficiëntieklasse je TV behoort, hoe groter hij wordt, hoe meer elektriciteit hij zal verbruiken.

De situatie is vergelijkbaar met het gebruik van de TV. Heldere films met beelden uit winterse sprookjes zullen meer elektriciteit verbruiken dan documentaires over dieren in de nacht.

3D TV’s: veel gestelde vragen en antwoorden

Hier hebben we de belangrijkste vragen over ijzeren braadpannen beantwoord. Van geschiedenis tot marktvraag, we hebben geprobeerd je een goed overzicht te geven. Na het lezen zou je in staat moeten zijn een goede beslissing over je aankoop te nemen.

Wat is een 3D TV?

Een 3D TV is een toestel met een speciale technologie om het effect van driedimensionaliteit te creëren bij de weergave van visuele informatie.

3D-Fernseher-1

Rood-cyaan glazen zien er vintage uit, maar zijn al verouderd. Tegenwoordig is de technologie van 3D brillen veel geavanceerder.
(Image source: Pawel Szvmanski/ unsplash)

3D inhoud en TV’s misleiden de hersenen door niet alleen een enkel tweedimensionaal beeld weer te geven, maar tegelijk twee beelden vanuit verschillende perspectieven voor onze twee ogen tegelijk door te geven. Ze simuleren zo de werking van het menselijk oog, want ook wij nemen in elk oog een ander beeld waar.

Er is niet slechts één soort 3D TV, maar verschillende, die elk verschillende methoden gebruiken om het kamer-overschrijdende effect te bereiken. Traditioneel werd dit mogelijk gemaakt met een 3D bril, maar nu zijn er ook TV’s die 3D kunnen simuleren zonder bril. Dit wordt later echter beter behandeld.

Waar is een 3D TV geschikt voor?

Als ik al een 3D TV heb, zal ik dan alles voor mijn scherm in 3D kunnen zien? Nee, zo eenvoudig is het niet. Je hebt natuurlijk een 3D TV nodig als je iets in 3D wilt zien, maar daar blijft het niet bij. Om überhaupt 3D inhoud te kunnen zien, heb je die…3D inhoud nodig! Omdat 3D video’s twee verschillende beelden tegelijk projecteren, moeten filmmakers bij het filmen camera’s met twee lenzen gebruiken. Dit is de enige manier om het gewenste effect te bereiken.

3D TV’s hebben 3D inhoud nodig!

3D televisie is geschikt voor inhoud die al in 3D formaat beschikbaar is. Omdat de keuze aan materiaal beperkt is en het weinig zin heeft een TV te maken waarop alleen 3D wordt ondersteund, kun je op je 3D toestel ook naar gewone 2D TV kijken. In principe is dit geen probleem.

Hoe werkt een 3D TV?

3D TV’s maken gebruik van het principe van stereoscopie. Dit betekent dat twee tweedimensionale beelden worden weergegeven om optische diepte te creëren. Onze hersenen mengen automatisch de twee beelden door elkaar om deze ruimtelijke diepte te creëren. Net als in 3D bioscopen worden de beelden tegelijk geprojecteerd en naar het scherm overgebracht. Onze ogen herkennen de truc op zich niet, maar hebben hulp nodig, en dat is waar de bril om de hoek komt kijken.

Ze scheiden de beelden, die, ook al zien ze er eenvoudig uit, volledig van technologie zijn voorzien, en voor elk oog één beeld overbrengen. Technologieën die zonder bril werken gebruiken miniatuur lenzen voor het beeldscherm. De gezichten van de kijkers worden gescand door een geïntegreerde camera. Zo weet de TV precies waar de kijkers zitten en past de lenzen zo aan dat als je er voor zit, je het beeld vanuit twee perspectieven ziet.

Wanneer werden 3D televisies ontwikkeld?

Het proces van stereoscopie, waarop de 3D technologie gebaseerd is, was al bekend in de 19e eeuw en ontwikkelde zich verder met de uitvinding van de fotografie. De stereoscopische fotografie die daarna kwam beleefde een grote bloei, maar werd in het begin van de 20e eeuw overrompeld door het medium film, dat het gedeeltelijk naar de achtergrond verdrong. 98 jaar in het verleden, in 1922, werd de eerste 3D film op de planken gebracht. De zwart-wit produktie “The Power of Love” legde de basis voor wat de technologie voor de komende jaren zou zijn.

3D-Fernseher-2

“Avatar” zette een 3D trend in gang. Het succes van de produktie had een enorme invloed op de volgende 5 jaar van televisietoestellen.
(Beeldbron: Krists Luhaers/ unsplash).

In de loop van de jaren vijftig probeerde de techniek sterker te imponeren en er waren verschillende producties die in 3D werden opgenomen. De produktie van dergelijke films werd echter na verloop van tijd stopgezet omdat het voor de producenten hogere uitgaven betekende.

  • Het begin: De eerste stereoscopische foto’s werden gemaakt in 1841. Sir Charles Wheatstone vond voor dit doel de stereoscoop uit.
  • De jaren 1920: “The Power of Love”, waarvoor nog steeds de klassieke rood-cyaan bril nodig was, kwam in de Amerikaanse bioscopen.
  • De na-oorlogse periode (jaren ’50): In deze periode werden ongeveer 50 3D produkties gemaakt. De dramaturgie van de films werd aangepast om de 3D effecten te dienen.
  • De jaren ’70 en ’80: Er werden in die tijd maar weinig films voor met 3D technologie gemaakt. Speciale vermelding verdienen hier “Andy Warhol’s Frankenstein” door Paul Morriseey, en ook “Jaws 3D” doorJoe Alves.
  • 2010 en de wereld van blauwe wezens: Vanaf hier ging de fascinatie voor 3D technologieën de volgende 5 jaar bergopwaarts.

2010 en de film “Avatar” betekenden een nieuwe toename van de belangstelling voor deze technologie en een nieuwe plaatsing van de 3D technologie. De tot dan toe alleen in bioscopen gemeenschappelijke ervaring van 3D technologie, gleed naar de privésfeer toen in maart 2010 de eerste 3D TV’s op de markt kwamen.

Welke soorten 3D TV’s zijn er?

Zoals eerder gezegd, bestaat er niet zoiets als “de” 3D TV. Er zijn eigenlijk 4 soorten van deze sets. We hebben ze hier voor je opgesomd in een tabel waarin je de bijzonderheden van elk systeem kunt zien. De soorten 3D TV’s zijn:

  • 3D zonder bril
  • Passief 3D
  • Actief 3D (sluitertechnologie)
  • Gebogen TV

Ben je nieuwsgierig hoe het allemaal werkt? We zullen het je nu laten zien!

Type Soorten TV’s
3D zonder bril Een in het TV-frame ingebouwde camera detecteert waar de kijker zit en richt miniatuurlenzen op het scherm, zodat de persoon twee verschillende beelden krijgt.
Passief 3D Dit is de polarisatietechniek die in de meeste bioscopen gebruikt wordt. Filters worden zowel op het scherm als op de bril aangebracht. Lijnen op het scherm worden afwisselend in een verschillende polarisatie geplaatst. De hersenen verwerken deze lijn door het filter en zo ontstaat het 3D effect.
Active 3D 3D de technologie die hier gebruikt wordt heet shutter technologie. De glazen hiervoor zijn gemaakt van vloeibare kristaloppervlakken. Hierdoor kan de bril met het scherm communiceren en de glazen afwisselend doorzichtig en ondoorzichtig maken. Zo krijgt elk oog een ander beeld. Het geheel gebeurt in zo’n snel tempo dat de kijker het niet merkt en het 3D effect in de hersenen ontstaat.
Gebogen TV’s Gebogen TV’s zijn TV’s die een gebogen scherm gebruiken in , om een soort 3D effect te creëren zonder bril.

Natuurlijk heeft elk zijn voor- en nadelen.

Type Voordelen Nadelen
3D Zonder bril Gezicht is gratis en je hebt geen extra bril nodig als iemand wil meekijken Het 3D effect werkt alleen zolang je je hoofd niet voortdurend beweegt
Passief 3D Brillen zijn erg goedkoop Met de verduisterde bril wordt de helderheid van de films minder
Active 3D De resolutie van de films blijft Full HD met de sluitertechnologie De bril is duur en alleen compatibel met bepaalde toestellen
Gebogen TV Je hebt geen bril nodig of moet niet stil zitten om het 3D effect te krijgen Het 3D effect is niet zo overtuigend als bij de andere technologieën

Zoals je ziet zijn prijs en gemak bijzondere factoren die een grote rol spelen bij de keuze.

Wat zijn de vereisten om films in 3D te bekijken?

De technische vereisten om films in 3D te bekijken zijn al genoemd, je hebt meestal nodig:

  • Eerst een 3D televisie. Het zal moeilijk zijn zonder.
  • Een 3D bril als je TV het zonder niet doet.
  • Een 3D Blu-Ray speler

Bovendien is een goede gezondheid ook een eerste vereiste. Dit klinkt hier misschien ongepast, maar er zijn klachten geweest van gebruikers van 3D inhoud die misselijkheid en duizeligheid meldden tijdens en na de ervaring. Mensen die aan epilepsie lijden moeten afstand houden van 3D apparaten, want dit kameroverschrijdende spel van kleuren, diepte en geluiden kan niet alleen hoofdpijn en misselijkheid opwekken, maar ook epileptische aanvallen, stuiptrekkingen, beroertes en, desoriëntatie.

Worden er nog 3D televisies gemaakt? Hoe is de marktvraag?

Hier ziet het er niet zo goed uit voor 3D sets. Net als in de jaren 1950 toen met 3D films en hun technieken geëxperimenteerd werd en ze na verloop van tijd voor de producent minder interessant werden, gebeurt nu hetzelfde met 3D TV’s. Na 2010 en “Avatar” is het enthousiasme voor deze technologie in de loop der jaren drastisch afgenomen.

Net als in de jaren 1950 zijn de hoge kosten van de produktie van 3D inhoud gedeeltelijk de oorzaak, maar ook technische details die door de producenten niet goed voorzien waren. Naar een film kijken in 3D met de gebruikelijke 3D bril is erg ongemakkelijk voor kinderen en mensen die een bril dragen, omdat de bril niet goed past en voortdurend uit het gezicht glijdt.

Als je thuis ook niet het precieze aantal glazen voor een filmavond hebt, moet je voor het bezoek een nieuwe bril halen, wat hogere aanschafkosten met zich meebrengt: een bril kost minstens 30 euro. Tot 2017 was Panasonic de laatste firma die nog TV’s met een 3D functie maakte. De meeste andere bedrijven, zoals Samsung, LG of Sony, stopten eerder met de productie.

Waar kan ik een 3D TV kopen?

Omdat de productie van de meeste 3D TV’s gestopt is, is het moeilijk om een ruime keuze aan toestellen te krijgen. Het is ook niet gemakkelijk om een nieuwe set te bemachtigen. Maar als je een TV met 3D technologie zoekt, heb je nog één optie: een oud toestel kopen. We laten je hier zien waar je dat kunt doen.

3D-Fernseher-3

Als je een half uur per dag de tijd neemt om online naar tweedehands 3D TV’s te kijken, vind je vast de juiste voor jou!
(Image source: Jess Foami/ pixabay).

Het is niet zo gemakkelijk om iets te vinden, want 3D TV’s zijn iets van een verzamelobject geworden. Maar een goede verzamelaar weet dat je veel moet rondkijken voor je iets koopt.

Hoeveel kost een 3D TV?

Wil je ondanks al deze ongemakken toch een 3D TV aanschaffen, dan is de enige vraag de prijs.

Een nieuwe 3D TV is moeilijk te vinden. Tweedehands goederen zijn de resterende optie.

Maar ik moet je zeggen: ze zijn geen gemakkelijke technologie om te hebben, vanwege de prijs. Je moet beslist rekenen op een groot budget als je er een wilt kopen. Je moet er minstens 1000 euro voor opzij zetten. Maar dat is nog maar om te beginnen. De prijs kan zelfs verdubbelen. Het hangt af van de aanbieder.

Conclusie

3D in TV’s is niet de technologie die momenteel met verve wordt gemaakt in de jaren 2020. Maar het is beslist een technologie die in zijn tijd veel aandacht getrokken heeft. De mogelijkheid om je onder te dompelen in films en spannende verhalen heeft een generatie liefhebbers van ruimte-overschrijdende driedimensionaliteit aangemoedigd om ook 3D TV’s voor thuis aan te schaffen.

Er zijn zeker mensen die liever een 3D TV hebben dan een UHD, maar helaas zijn dat er vandaag de dag maar betrekkelijk weinig om de produkten in massa te blijven produceren en aanbieden. Als je een van deze mensen bent, dan heeft dit artikel je hopelijk al duidelijk gemaakt wat je moet doen om zo’n exclusief toestel in handen te krijgen.

Beeldbron: Yeulet/ 123rf

Recensies