Onze selectiecriteria
SSD harde schijven van 1 TB zijn een snelle en handige manier om de opslagruimte van je eigen of bedrijfs-PC of -Laptop uit te breiden. Er kan snel een situatie ontstaan waarin het geheugen vol is en snel hulp nodig is. De SSD harde schijf is hiervoor bijzonder geschikt omdat hij relatief gemakkelijk te installeren, aan te sluiten en te hanteren is.
We willen je graag helpen met onze grote 1 TB SSD test 2023 om je aankoopbeslissing te vergemakkelijken en de juiste 1 TB SSD harde schijf te vinden. Hier stellen we alle 1 TB SSD harde schijven voor die we uitvoerig getest hebben. We hebben gedetailleerde achtergrondinformatie samengesteld en een overzicht van de beoordelingen van de klanten. Je vindt ook antwoorden op veel gestelde vragen in onze gids. Verder vind je op deze pagina ook belangrijke informatie die je nodig hebt als je een 1 TB SSD harde schijf wilt kopen.
De belangrijkste feiten over 1 TB SSD harde schijven in het kort
- SSD staat voor Solid State Disk, wat halfgeleider harde schijf betekent. Ze werken op dezelfde manier als een USB stick met een flash geheugen dat geen bewegende delen heeft
- Als je een draagbare harde schijf nodig hebt, is een externe 1 TB SSD geschikt voor je, maar als je opslagruimte aan je computer wilt toevoegen, kun je er ook een interne 1 TB SSD in installeren
- Afhankelijk van de soort verbinding die je voor je 1TB SSD kiest, kan de lees- en schrijfsnelheid sterk variëren, d.w.z. het geheugen werkt langzamer of sneller
1 TB SSD: Onze selectie
Gids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je een 1 TB SSD harde schijf koopt
(Image source: Appel / 123rf.com)
Voor wie is een 1 TB SSD geschikt?
Waar kan ik een 1 TB SSD harde schijf kopen?
Als je besluit je 1TB SSD online te kopen, wordt hij, afhankelijk van de aanbieder, binnen een paar dagen bij je thuis bezorgd zonder dat je het huis uit hoeft. Als je het direct bij een speciaalzaak koopt, kun je ook advies vragen en het mee naar huis nemen om te gebruiken. Er zijn veel mogelijkheden voor beide opties.
Hoeveel kost een 1TB SSD?
Type harde schijf | prijs |
---|---|
1 TB SSD extern | ca. 150 euro |
1 TB SSD intern met SATA aansluiting | ca. 100-200 euro |
1 TB SSD intern met m.2 aansluiting | ca. 130-210 euro |
1 TB SSD intern met PCIe aansluiting | ca. 130-190 euro |
Welke alternatieven zijn er voor de 1 TB SSD harde schijf?
Als je een mobiele manier zoekt om bij je gegevens te komen, bieden veel aanbieders ook online opslag, zoals Google Drive of de Apple Cloud. Het voordeel van online opslag is dat je er van overal waar internet is bij kunt. Het nadeel is dat je de bijbehorende bestanden alleen met het internet kunt benaderen. Daarom zijn online opslaguitbreidingen niet erg geschikt om bijvoorbeeld je computer te versnellen of programma’s uit te besteden, wat echter heel goed mogelijk is met SSD harde schijven.
Alternatief | Eigenschap |
---|---|
HDD harde schijf | Een interne harde schijf, maar is meer uitbreidbaar dan de SSD harde schijf en werkt met bewegende delen, dus niet mobiel |
Google Drive | Kan op elk moment online benaderd worden, laadtijden zijn langer |
Apple Cloud | Kan op elk moment online benaderd worden, laadtijden zijn langer |
Beslissingsgedeelte: Welke soorten 1 TB SSD zijn er?
In principe wordt er onderscheid gemaakt tussen twee verschillende soorten 1 TB SSD’s:
- interne SSD van 1 TB
- externe 1 TB SSD
Beide mogelijkheden bieden voor- en nadelen, die vooral bepaald worden door de eigen PC apparatuur van de gebruiker en het beoogde gebruik. Dit omvat factoren als mobiliteit of de vraag of de PC een vaste PC of een laptop is.
Wat zijn de voordelen en nadelen van een 1 TB SSD?
Als je een 1 TB SSD intern installeert, heb je het grote voordeel dat je geen externe apparaten om je heen hebt. Bij een vaste PC is dit niet hinderlijk, maar zodra je een laptop hebt en steeds een 1 TB SSD bij je moet hebben, kan het al snel vervelend worden.
Een ander groot voordeel van het rechtstreeks in je PC of laptop monteren van je harde schijf is de lees- en schrijfsnelheid. Terwijl een harde schijf met een USB verbinding vaak trager kan worden, kan een directe verbinding veel hogere snelheden opleveren.
Bovendien laten interne SSD’s meer schrijfcycli toe en hebben ze dus een langere levensduur dan vergelijkbare concurrerende modellen. Het kan echter ook moeilijk zijn als je SSD schijf stuk gaat, omdat je hem eerst moet verwijderen. Je moet ook de hele PC meenemen als je hem mee wilt nemen
Wat zijn de voordelen en nadelen van een externe 1 TB SSD?
Is de opslagruimte van je computer weer vol en word je overstelpt met foutmeldingen? Zoek je een kortetermijnoplossing om je opslagruimte uit te breiden? Dan is een externe SSD harde schijf van 1 TB precies wat je nodig hebt!
(Image source: Kardigan/ unsplash.com)
Je installeert hem in een paar stappen en sluit hem bijvoorbeeld via USB op je computer aan. In een paar minuten heb je een terabyte aan opslagruimte voor video’s en media!
Het grote pluspunt is de mobiliteit van de 1 TB SSD, bijvoorbeeld als je af en toe van plaats moet veranderen omdat je nu eens thuis en dan weer op kantoor werkt, kun je al je belangrijke gegevens gemakkelijk met je meenemen.
Je moet er wel voor zorgen dat je computer minstens een 3.0 USB poort heeft, want de gegevensoverdracht gaat met deze poort tot tienmaal sneller dan met een USB 2.0 poort.
Koopcriteria voor 1 TB SSD harde schijven
Wil je een SSD harde schijf kopen? In het volgende willen we je laten zien welke criteria je kunt gebruiken om 1 TB SSD harde schijven te beoordelen en je beslissing te nemen. Dit maakt het gemakkelijker voor je om een bepaald product te kiezen. Samengevat zijn dit
- Aansluitmethode van 1 TB SSD harde schijven
- Grootte en hoogte van 1 TB SSD harde schijven
- Lees- en schrijfsnelheid van 1 TB SSD harde schijven
- Ontwerp voor 1 TB SSD harde schijven (extern)
Aansluitmethode van 1 TB SSD harde schijven
1 TB SSD harde schijven kunnen op verschillende manieren op de computer worden aangesloten. Hoe de verbinding tot stand komt hangt er vooral van af of je een interne of een externe 1 TB SSD harde schijf wilt aansluiten.
Verbindingstypes voor interne 1 TB SSD harde schijven
Als je een interne 1 TB SSD gekozen hebt, kun je die op drie verschillende manieren op je computer aansluiten. Je moet ofwel de kast van je computer openen, ofwel de hoes van je laptop. Als je niet weet hoe je dit moet doen, moet je een vakman inhuren:
- SATA
- PCIe
- m.2
Verbindingstypes voor externe 1 TB SSD harde schijven
Externe 1 TB SSD harde schijven kunnen op twee verschillende manieren worden aangesloten:
- USB
- Thunderbolt
Er moet echter op gewezen worden dat minstens één USB 3.0 poort aanwezig is, want de gegevensoverdracht voor USB 2.0 is ongeveer 10 keer langzamer dan voor de nieuwere versie. Veel toepassingen zijn dus niet mogelijk met de oude versie.
Om de 1 TB SSD aan te sluiten kun je gewoon de bijbehorende Thunderbolt of USB kabel gebruiken.
Grootte en hoogte van 1 TB SSD harde schijven
De afmetingen en hoogte van 1 TB SSD harde schijven variëren tussen de verschillende modellen. Er moet een fundamenteel onderscheid gemaakt worden tussen de interne en de externe harde schijf. Bij de interne 1 TB SSD is de grootte belangrijker, omdat hij zelfs met geringe afwijkingen niet meer in de behuizing van je laptop of computer past. Bij interne 1 TB SSD’s moet je in principe kiezen tussen 2 formaten
- 2,5 inch vormfactor
- M.2 vormfactor
Interne 1 TB SSD:
- Grootte en hoogte: 2.5 inch vormfactor of M.2 vormfactor
- Uitwendig: Grootte en hoogte: 2,5 inch of 3,5 inch
Lees- en schrijfsnelheid van 1 TB SSD harde schijven
De lees- en schrijfsnelheid van 1 TB SSD’s is gestandaardiseerd tussen 500 MB/s en 560 MB/s, er zijn hier geen grote verschillen. De snelheidsverschillen hangen vooral af van hoe je 1 TB SSD op je computer of laptop is aangesloten. Als je een snelle verbinding nodig hebt, moet je bij aankoop dus letten op het verbindingstype van je 1 TB SSD harde schijf.
Ontwerp voor 1 TB SSD harde schijven (extern)
Natuurlijk hebben alleen externe 1 TB SSD harde schijven een relevant ontwerp. Omdat je interne 1 TB SSD’s direct in je PC installeert, speelt het ontwerp hier niet echt een rol. Als je echter besluit een externe SSD te kopen, kun je kiezen uit een groot aantal verschillende uitvoeringen. Je kunt het beste letten op onderscheidingen als water- en stofbestendigheid, zodat je harde schijf tijdens het transport niets overkomt.
Wetenswaardigheden over 1 TB SSD harde schijven
Hoe installeer ik een 1 TB SSD harde schijf?
Hoe je een 1 TB SSD harde schijf installeert is vooral belangrijk voor de interne harde schijven, want natuurlijk hoef je alleen de externe 1 TB SSD met de Thunderbolt of USB kabel aan te sluiten. Voor de installatie van interne 1 TB SSD harde schijven moet je eerst nagaan of je toestel nog voldoende ruimte heeft. Afhankelijk van of je een M.2, PCIe of SATA aansluiting gekozen hebt, moet je de 1 TB SSD harde schijf met een passende kabel aansluiten.
(Image source: Kardigan/ unsplash.com)
Meestal worden de juiste kabels bij de aankoop meegeleverd, maar controleer dat voor je koopt, want meestal zijn alle beschikbare kabels al toegewezen in een voorgefabriceerde PC of laptop. Koop zo nodig een kabel met een geschikte aansluiting. Daarna moet je de kabel op het moederbord van de computer aansluiten om een verbinding tot stand te brengen.
Als dit werkt, zou je de volgende keer dat je je machine start, de extra SSD schijf van 1 TB in je Finder moeten zien. Je kunt dan het deksel van je toestel sluiten. Let er bij het plaatsen van je 1 TB SSD harde schijf wel op dat je hem stevig plaatst om speling te voorkomen. Dit is vooral belangrijk voor draagbare toestellen zoals laptops.
Wat betekent de afkorting van SSD harde schijf?
De term SSD staat voor “solid-state drive”. In het Duits wordt het soms ook “halfgeleideraandrijving” genoemd. Dit in tegenstelling tot zijn zusje, de HDD harde schijf. Deze term staat voor “hard disc drive”. In tegenstelling tot de laatste werkt de SSD harde schijf niet met bewegende afzonderlijke onderdelen.
Wat moet ik zoeken in een SSD harde schijf?
In het algemeen moet je er goed voor zorgen en hem regelmatig defragmenteren. Dit helpt om onnodige bestanden van de schijf te verwijderen en zorgt voor een langere levensduur van je 1 TB SSD harde schijf.
Foto bron: Sawangsri / 123rf.com